Семейство

Яйца – калинки и други животинки

Весели яйца за деца

03.05.2013г. / 13 44ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

 

Ако имате малки деца у дома, задължително е да направите весели яйца! Какво харесват вашите деца? Калинки, пеперудки, колички... може би и по-сложни за изпълнение неща като костенурки нинджа, бакугани и прочее.

Как да боядисате яйца, за да впечатлите децата си? Най-добре ги въведете в това тайно приложно изкуство, което е като свещенодействие веднъж годишно за християнския свят. Боядисвайте яйца заедно, (без да искам написах "боядисвайте деца"), което всъщност си е вярно. Ако боядисвате яйца с децата, то със сигурност ще боядисате и яйца и деца.
Затова изберете стари дрешки за децата. Ако имате престилки за рисуване, сега е моментът да им ги облечете.

Сложете боите и материалите на удобно за децата място. Да не стане така, че при всяко протягане на малките ръчички да топнат в боята да разливат всичко или да изпуснат яйцето. Пригответе се, че ще има жертви – надявам се само яйца. Така че предварително си планирайте яйчена салата за обяд.

В зависимост от възрастта на участниците изберете техниката на боядисване. И с какво ще се включат децата. Дали ще им дадете да боядисват яйца или само да рисуват върху тях с пастели, например.

Направете калинки – калинките са толкова сладурски, че са класика в жанра. Всеки, който има деца, поне веднъж трябва да боядиса яйца – калинки. Елементарно. Боядисвате яйца в червено, след което с подходящ маркер, пастел или боя рисувате една черна черта и няколко точки. Децата ще се радват да изрисуват калинки.

Ако смятате, че рисуването не е подходящо, предварително може да направите черни точки (например с най-обикновен перфоратор за хартия) и след това да дадете на детето да ги залепи по яйцето.

Всъщност Великден може да е дълга интересна и образователна тема. Едноседмична, двуседмична... децата да очакват боядисването на яйца и да искат да се включат. Преди това може да разгледате книжки с животни, да харесате интересни шарки – далматинец, зебра, тигър, леопард и заедно с децата да измислите как да ги претворите в яйца.

Като нарисувате очички (или залепите), направите муцунка и ушички – може да си направите всяко любимо животно – коте, куче, слонче...

Просто трябва да помислите как ще е най-лесно за вас. Весело и интересно е!

Това му е хубавото на Великден, че може да създаваме красота, която да ни радва, удовлетворява и респективно прави по-добри. Иначе в бързината на ежедневието повечето хора нямат време дори да се сетят, че могат да направят нещо добро и красиво, а по празниците го имат като някакъв задължителен ритуал.

Свързани статии
Коментирай