Семейство

Дисекция на връзката

Постигането на хармонията е като изкачване по стълбица

17.05.2013г. / 15 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Идеална връзка между мъжа и жената не съществува. Има балансирани отношения, те са плод на много усилия и търпение от страна на двамата във връзката. В началото всичко е розово и красиво. Ухае на страст и бъдещето изглежда оптимистично... Минават месеци и малките неща, на които дотогава не обръщаме внимание, започват да пречат.

Свързани статии

Партньорът от идеален се превръща в онзи с много дефекти, който се прецакахме да вземем. Топлината между нас изчезва, а с нея и хубавите моменти, които преминават незабелязани покрай нас. Готови сме да се откажем, защото се усещаме загубени и все по-далече от любимия човек. Толкова сме отегчени, че не искаме да търсим причината, довела до тези последствия.

По-лесно е да прехвърлим отговорността върху другия, вместо да се съюзим срещу самотата и да я победим. Какво е връзката между мъжа и жената? Не е ли уважение, хармония, страст, секс, похот, споделяне, прошка, изневяра, ревност. Започнахме с дисекцията на едно сложно за обяснение понятие - връзка.

Това колко време връзката ще живее и дали ще бъде пълноценна зависи от няколко основни неща, които често имаме предвид или пък пренебрегваме. Неща, на които забравяме да обърнем внимание, а те са гръбнакът на отношенията между вас и него.

Комуникацията

Тя е правило номер едно във всички нива. В работата, с приятели, с половинката. Кога за последен път комуникирахте? Не, моментът, в който се опитваш да говориш за нещо, което те вълнува във връзката ви , а той пасивно те слуша, гледайки мач, не е комуникация! Крясъците също не са вариант да привлечеш вниманието на другия.

Много провалени взаимоотношения са плод на неразбирането от страна на двойките, че е необходимо да разговарят. Да бъдеш добър комуникатор значи да си търпелив, да умееш да изслушваш.

Бедните комуникационни умения или липсата на такива, влошават нещата. Може би е добре, когато започвате нова връзка да обърнете внимание и на това. Дали той или тя са комуникативни. Когато другият говори, бъдете част от процеса. Покажете с тялото си, че го слушате, че това, което споделя ви вълнува, защото засяга и вас.

Сексът

Няма как да го подминем. В началото на връзката ви всичко беше забавно. Сексът беше ежедневие, правехте го на различни места. Стресът и бързите обороти, с които се движи животът около нас, малко ни смачкаха. А може би сме сексуално несъвместими? Той се случва по-рядко и това започна да личи.

При секс отделяме хормони, които благоприятстват нашето физическо и психическо здраве. Никой не може да ви вземе страстта. Тя е във вас. Направете си романтична среща, която да уговорите предварително.

Изпратете децата при баба и дядо. За една вечер или уикенд, изключете мобилните телефони и се слейте с любимия. Ако мислите, че проблемът е по-дълбок, потърсете професионална помощ. Срещнете се със сексолог, обсъдете притесненията, в това няма нищо срамно.

Финансовите проблеми

В последните месеци те изместиха всички останали. Преживяването и оцеляването на семейството взеха превес. Започнахме да крием пари един от друг, не закъсняха скандалите и обвиненията. Какво да правим? Криенето на доходите не е решение. Нека всеки заделя малки суми за себе си.

Всеки има някакви страсти, хобита, индивидуални нужди. Не се противете, когато той си е купил нови маратонки за футбола с момчетата или когато тя е посетила козметична процедура. Подкрепете се, вместо да се настройвате един срещу друг. Обсъдете бюджета, с който разполагате. Разпределете отговорностите.

Доверието

Едно от най-важните неща, които съществува между вас. Да има доверие означава:

  • Да бъдете съпричастни към чувствата на другия.
  • Да не лъжете.
  • Да уважавате личното пространство на партньора.
  • Да бъдете добър слушател.
  • Да държите на думата си.
  • Да спрете да се държите като командир към другия. Да не ревнувате.

Тези кратки съвети дават няколко примера как да минимизираме конфликтните и трудни ситуации, пред които е изправена всяка връзка. Те могат да ви помогнат да се преоткриете с половинката. Да бъдете повече реалисти.

Да разберете, че очакванията, които имате към половинката, са същите, които имат и към вас. Работете върху връзката си и се опитайте да създадете благоприятен климат в нея. Нов партньор, не значи по-добри взаимоотношения. И не забравяйте, че не винаги тези двойки, които изглеждат хармонични и спокойни отвън, отвътре са такива.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай