Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?

Осигурете си някои суперхрани

09.11.2025г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?. Снимка: istock

Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?. Снимка: istock

Поддържането на здравословен режим на хранене е от решаващо значение за цялостното ни благосъстояние. Знаете ли, че определени храни могат да бъдат особено полезни за някои органи в човешкото тяло?

Вижте кои са те. 

За здраво сърце

Сърцето ни работи неуморно, за да изпомпва кръв в цялото ви тяло, така че е изключително важно да го захранвате с хранителни вещества, които поддържат неговата функция.

Какво да ядем:

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на сърцето, като намаляват възпалението и понижават нивата на триглицеридите, сочат изследвания. Пълнозърнестите храни като овес, киноа и кафяв ориз осигуряват фибри, витамини и минерали, които насърчават здравето на сърцето и регулират нивата на холестерола.

Листните зеленчуци като спанак, къдраво и обикновено зеле съдържат антиоксиданти и фибри, които подпомагат сърдечната функция и понижават кръвното налягане.

Свързани статии

За здравето на мозъка 

Мозъкът е командният център на тялото ни и това, което ядете, може значително да повлияе на неговата функция. Горските плодове и мазните риби са богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които подпомагат когнитивната функция, докато избягването на силно преработени храни и прекомерната консумация на алкохол може да помогне за предпазване от когнитивен спад, смятат учени. 

Какво да ядем:

Горски плодове като боровинки, ягоди и малини са богати на антиоксиданти, които предпазват мозъчните клетки от оксидативен стрес и могат да подобрят когнитивната функция.

Риба като сьомга, пъстърва и риба тон са отлични източници на омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на мозъка и могат да намалят риска от когнитивен спад.

Ядки и семена като бадеми, орехи и ленено семе съдържат хранителни вещества като витамин Е, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които подпомагат мозъчната функция. Не забравяйте обаче преди консумация да накисвате някои ядки и семена. Повече по темата може да прочетете тук. 

Свързани статии

За здрав черен дроб

Черният дроб играе жизненоважна роля в детоксикацията и метаболизма, което прави поддържането на здравето му чрез правилно хранене от съществено значение. 

Какво да ядем:

Кръстоцветните зеленчуци и кафето съдържат съединения, които подпомагат детоксикацията на черния дроб, като същевременно се избягва прекомерен прием на алкохол. Примери за кръстоцветни зеленчуци са броколи, брюкселско зеле и карфиол. Зеленият чай е богат на антиоксиданти, наречени катехини, които могат да предпазят чернодробните клетки от увреждане и да подобрят чернодробната функция.

За здрави бъбреци 

Бъбреците ни филтрират отпадъците и излишните течности от кръвта ви, така че е важно да ги подхранвате с храни, полезни за тях. 

Какво да ядем:

Горските плодове като ягоди, боровинки и малини са с ниско съдържание на захар и с високо съдържание на антиоксиданти, което ги прави отличен избор за здравето на бъбреците.

Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и швейцарско (манголд) са богати на витамини и минерали, което ги прави полезни за бъбреците варианти. Рибата е източник на полезни протеини и омега-3 мастни киселини, както и други, осигурявайки основни хранителни вещества за здравето на бъбреците.

Свързани статии

За здрава кожа

Кожата е най-големият орган на тялото и това, което консумираме всеки ден, може да повлияе на външния ѝ вид и здраве. 

Какво да ядем:

Храни, богати на антиоксиданти, като плодове – горски плодове, портокали и грозде и зеленчуци, като спанак, моркови и сладки картофи, помагат за предпазване на кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, и насърчават младежкия ѝ вид.

Здравословните мазнини, които си набавяме от авокадото, ядките, семената и рибата, осигуряват есенциални мастни киселини, които поддържат здравето на кожата, хидратацията и еластичността ѝ. Богатите на вода храни като краставици, диня, тиквички, домати, пъпеш и целина помагат за поддържане на хидратацията на кожата и подобряват тена ѝ. 

Свързани статии

Коментирай