Семейство

Къде да заведем децата през лятото? Идея първа!

Идея за любителите на книжките

14.06.2013г. / 09 35ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Наскоро ви споменах, че театралният сезон е към своя край, но това никак не ни освобождава от отговорност да измислим къде да заведем децата си, какво ново да им покажем и на какво ново да ги научим. Разбира се, тук става дума за децата, които все още не щъкат самостоятелно по улиците.

Предварително искам да кажа, че този тип статии ще са леко ограничени от към информация за места и цени, тъй като няма да са рекламни. Така че, очаквайте всяка седмица само по една изпитана идея.

Тъй като метеорологичните прогнози все още не са достатъчно оптимистични относно занимания на открито, за тази седмица ще предложа идея за закрито.

Свързани статии

Библиотеката

Ще кажете само това ли измисли? И то веднага след училището? Не, разбира се, но реших да започна с нея.

Първо защото всички деца са получили списъци с книги за четене през лятото.
(Между другото, ние сме публикували и тук такива списъци, също така може децата ви да се заинтересуват и от онлайн читателския дневник на детския сайт Az-deteto.bg. Тези списъци обаче не са спуснати централно от министерството, така да се каже, а всеки учител ги съставя според програмата и разбиранията си. Ще ни бъде любопитно да споделите такива списъци, ако имате, може с коментар, а може и на имейл info@az-jenata.bg.)

Та все още на децата им е любопитно дали книгите са дебели или тънки, с картинки или не и много от тях искат поне да ги разгледат. Не пропускайте да яхнете вълната на ентусиазма, защото отминава.

Може би някои от книгите имаме у дома, други бихме купили, но нека да не бързаме.
Преди да се охарчвате излишно, заведете детето до близката библиотека, може да го оставите да чете и да разглежда, колкото време мислите, че ще може да издържи и да му направите читателски картон. Окуражете го да вземе една книга от задължителния списък и друга по избор. Децата обичат комикси, списания и забавни енциклопедии, така че не се съмнявам, че всяко дете ще може да избере нещо, което да му хареса.

Второ – ще бъде забавно, дори за онези, които не ходят все още на училище.
Бих казала, че дори е много добре да водите по-малките в библиотеки и книжарници, за да могат да свикнат с много книги, без да ги приемат като нещо задължително и страшно. Нека проявят своето естествено любопитство и сами да пожелаят да се научат да четат, вместо да го приемат като нещо досадно, неизбежно и само защото така трябва.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай