Семейство

Мария Чавдарова за оздравителните курсове, които помагат на духа и тялото

Мария Чавдарова е преподавател в Център Норбеков България и води различни курсове за деца и възрастни

21.08.2013г. / 15 48ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив



Като човек, който работи с деца, бихте ли дали някакви насоки, съвети към родителите как да мотивират децата си да бъдат успешни, борбени, да отстояват позициите си?

Благодаря за хубавия въпрос. Най-големите проблеми при децата почти винаги произлизат от семейната среда. Важно е да се работи с децата много активно, особено след 7-годишна възраст, когато характерът се формира. Необходимо е родителите да имат отношение към детето, да го изслушват, да го „чуват“, да разговарят, без да е проблем родителят или детето да изкаже какво му пречи, какво го притеснява вкъщи или пък навън. Това е начинът, по който ще избягат от затварянето на детето. Най-лесният начин е родителите да работят със себе си, да бъдат пример. Да наблюдават какво ги наранява, какво ги мотивира. Това е процес на вътрешна работа. Защото често възрастните оценяваме, „знаем“, имаме готов отговор, а с това и често нараняваме себе си и другите.

Къде и кога се провеждат курсовете?

Детските оздравителни курсове се провеждат обикновено през ваканциите.  Или когато има няколко почивни дни за децата. Под формата на ВИП оздравителен курс, децата имат възможност да изкарат курса в рамките на един месец, работейки няколко последователни съботи и недели, а през седмицата работейки самостоятелно по програма с връзка с преподавател. Това е много удобна форма, защото курсистите практически в периода на закрепване на резултатите от курса не са сами, а непрекъснато имат връзка с преподавател. Има и индивидуални курсове, като времето се определя в зависимост от заетостта на курсиста.

А Детска „Работилница на успеха” стартира на 8 септември, в залата ни на ул.Тракия №15 и продължава 7 дни.

Градовете, в които провеждаме детските курсове, са София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Добрич и Сливен.

А получавате ли често обратна връзка от родителите?

Да, получаваме обаждания, виждаме се. За нас е много важна тази връзка, защото идеята не е просто децата да дойдат, да изкарат курса и да си заминат. Важно е да сме били полезни за тях и те да продължат самостоятелната си работа, достигайки своите цели.

Нека задам един въпрос, който засяга възрастните. Къде да намерим ние сила, в това забързано ежедневие, изпълнено с проблеми и ангажименти, за да преследваме нашите мечти?

Да бъдеш родител днес, в това забързано ежедневие, не е лесно. Но намерете време за себе си - за спорт, за разходка, за почивка, за нещо, което обичате. Особено ако сте майка и носите много отговорности. Имате нужда да отделите малко време за себе си, направете го. Така вие ще сте пълноценна и за себе си, и за детето. Друг важен момент е да спрете за миг и да се запитате какво искате от живота. Дали това, което правите е вашето нещо, дали наистина ви харесва. Само когато се научим да слушаме себе си, ще можем да сме полезни и на децата си. 

И най-важното – радвайте се на живота, на това, което сте постигнали. Всеки човек има победи, успехи, събирайте ги, колекционирайте ги.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Читател ( преди 10 години )
Вижте за повече информация в сайта на Център Норбеков. ***.norbekov.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Белчева ( преди 10 години )
Здравейте, как и къде да се запишем за този курс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар