Семейство

Какво ново да купим за ученика?

Книга или маратонки?

11.09.2013г. / 12 30ч.
Вергиния Генова
Снимка: Shc.hu

Снимка: Shc.hu

Мобилен телефон – за да сме винаги във връзка с тях. Децата обаче вече не искат бабешки телефони с една зелена и червена слушалка, ами с тъч скрийн, с интернет, с всякакви екстри, които всъщност нямат нищо общо с телефона. Технологизация…

Книги и енциклопедии – може би купувате нови книги за новата учебна година. Невинаги свързани с учебните занятия, но такива, които според вас отговарят на възрастта и интересите на детето.

Тетрадки и канцеларски материали. – радост за по-малките и част от необходимостите за по-големите. Просто ги оставете те да си избират тетрадките и аксесоарите, ако им трябват нови, за да знаете, че наистина си ги харесват. Да бе, ами ако си купят тетрадки с фолк певици? Има ли всъщност такива тетрадки и въобще български тетрадки? Аз лично не съм виждала, но не съм и правила проучвания за дизайна на тетрадките. Със сигурност обаче има едноцветни, с пейзажи и животни, които би трябвало да са идеални и за момичета и за момчета.

Раница – много от раниците не издържат повече от 1 година, така че новата раница се оказва винаги на дневен ред. Другият проблем с раниците е, че ако пък се окаже много издръжлива, ортопедична и идеална от ваша гледна точка да бъде носена години на ред, идва другия голям проблем – дизайнът: картинката вече е остаряла. Детето ви може много да се е радвало на Спайдърмен във втори клас, но в трети не може да си представите колко много е пораснало и колко ще го е срам да се появи със старата бебешка раница.

Нови курсове за нови умения: спорт, изкуства… – много деца ходят на извънкласни занимания, а някои мечтаят да отидат точно на определен курс.

За нищо – детето си има всичко от миналата година, каквото поискат по-нататък госпожите, откъде измислиха тази титла не знам, го купуваме. Наистина защо изведнъж (учителят и учителката), което си е професия и звучи гордо, себеотвержено, вдъхващо респект и уважение станаха изведнъж (господин и госпожа). Може би езикът на родителите и децата трябва да се промени, „Ех, ако можеше да се купи по един нов“.

Така или иначе вече достатъчно е навлязла думата „госпожа“ като заместител на учител. Как обаче детето да идентифицира разликата между госпожата в супера и госпожата по математика, все ми се струва, че на едната трябва да засвидетелства по-голямо уважение? Но това е друга тема, която имаме цяла учебна година да разискваме. Нека учителите да си кажат дали обръщението „госпожа“ им се вижда неуместно и обидно или си е в реда на нещата и част от новата лексика.

Може да си изреждаме с часове, но е интересно за какво реално отделяме пари в началото на новата учебна година?

Коментирай