Семейство

Как да разпознаем лъжеца?

Лъжците дават прекалено много детайли

04.07.2014г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Човешката природа е изтъкана от недостатъци. Един от най-големите пороци, който е залял човечеството от зората на съществуването му и който не спира да се практикува от абсолютно всички хора по света, е лъжата!

Разбира се, невинаги лъжите са злонамерени. Понякога лъжем по така наречения „благороден“ начин, за да спестим на някого лоша новина или причина, която ще го накара да се чувства зле. Друг път пък се налага просто да премълчим истината, за да не нараним някого или да спасим собствената си кожа.

Изобщо, поводите да излъжем са безкрайно много! Но има един тип хора, които са заклети лъжци по природа. Те са коварни и дори опасни понякога. Способни са не само да ви накарат да се чувствате зле, но и да ви навредят. Постоянно сме заобиколени от злонамерени лъжци, но знаем ли как да ги познаем?

Защо често не успяваме да разпознаем лъжеца?

Трябва да сте много наблюдателни, за да разпознаете заклетия лъжец. Обикновено те са много статични в горната част на тялото си, забравят да движат ръцете и главата си, защото са съсредоточени в структурата на гигантската лъжа, с която занимават съзнанието ви.

Злонамерените лъжци осъществяват силен контакт с очи, за да ви накарат да повярвате в това, което казват. Очите на дребните лъжци обикновено шарят напред-назад, стараейки се да избегнат погледа ви, но истинските манипулатори втренчват погледа си повече от обикновено.

Характерна за изпечения лъжец е ехидната усмивка с едното ъгълче на устните. Тя се появява по лицето им от задоволството, което заблудата им доставя.

Как да разкрием лъжеца?

Лесен начин да разкриете един „професионален лъжец“ е неочаквано да го разпитате за миналото му, с какво се е занимавал преди – изобщо, да проведете непринуден разговор. Лъжците обикновено съчиняват историите си на момента и тази неподготвеност може да извади издайнически жестове наяве, които ще ви подскажат каква е истината.

Защо лъжем толкова много?

Част от ежедневието ни е да лъжем. Вземете съпрузите, например! От сутрин до вечер се налага да изречем по някоя лъжа – мъжете успокояват жените си, че роклята им стои прекрасно и не – не ги прави дебели! Съпругите пък послъгват за стойността на покупките, които са направили за дома.

Изобщо, животът е изтъкан от лъжи! Нужно е само да се научим да разпознаваме злонамерените лъжци, които използват лъжата като оръжие, метод за уязвяване и безскрупулно потъпкване на другия.

Попитайте лъжеца нещо неочаквано!

Ако зададете поредица от уточняващи въпроси по дадена тема, лъжецът все ще се оплете. Дори да отговори на някои въпроси, ще се оплете в собствените си мрежи и лесно ще си проличи, че ви мотае.

Свързани статии

Следете за неискрени емоции

Повечето лъжци не могат да имитират естествена усмивка. Очите им подсказват, че всъщност мислят нещо съвсем различно от това, което казват. Искрената усмивка повдига ясно изразено горната челюст и присвива очите. Фалшивата стои статична, сякаш с повдигнати насила ъгълчета на устните.

Обърнете внимание на реакциите

Не само изчервяването при неудобен въпрос е сигнал, че човекът срещу вас е злонамерен. Той може рязко да промени настроението си, да се постарае да изглежда тъжен или обратно – неоправдано еуфоричен. Това поведение цели отвличане на вниманието от лъжите, които крои.

Търсете противоречията

Задължителен белег при лъжците е противоречието. В различни ситуации те ще ви кажат онова, което искате да чуете, само и само да се нагодят към мнението ви. Правят го с цел да не се конфронтират, да спечелят на всяка цена вниманието и доверието ви. Лъжците са изкусни ласкатели. Внимавайте за натрапчиви комплименти!

Лъжците дават прекалено много детайли

Обикновено лъжците обсипват обекта на заблуда с хиляди подробности, за да изглежда историята по-достоверна. Това обаче е сигурен сигнал, че нещо не е наред. Ако следите внимателно подробностите ще се убедите, че отнякъде ще изникне неточност, която ще ги издаде.

Източник: Reader's Digest, Web MD

Коментирай
Свободно време