Семейство

Днес отбелязваме Успение на света Анна

Имен ден празнуват Анна, Ана, Ани, Анелия и Анета

25.07.2015г. / 06 26ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Днес, на 25 юли, отбелязваме Успение (смъртта) на света Анна, майката на пресвета Богородица.

Православната църква почита света Анна 3 пъти в годината. На 9 декември се празнува зачатието на светицата, а на 8 септември православните християни честват Рождеството на Божията майка.

Анна и съпругът й Йоаким живели в Назарет. Йоаким произхождал от рода на Давид, а Анна – от рода на Аарон. Двамата живели в праведност, но ги мъчела огромна тъга – дълго нямали деца.

На един от големите празници Йоаким отишъл в Йерусалим, за да принесе жертва на Бога. Така той искал да го измоли да дари него и съпругата му с деца. Първосвещеникът обаче му казал, че греховете му са твърде големи и затова Бог не го е дарил с деца.

Йоаким се натъжил. В мъката си той решил да не се прибира при Анна, а да остане на пост и молитва някъде в пустинята. Така там той прекарал цели 40 дни.

Новината за силната тъга на Йоаким достигнала до ушите на Анна. Скръбта на жената била толкова силна, дори по-силна от тази на мъжа й. Тя започнала денонощно да отправя горещи молитви към Бог да прости греховете им и да ги дари с рожба, защото смятала себе си за виновна.

След безкрайни дни и нощи, изпълнени с молби към Бога, ангел Господен слязъл на земята и казал на Анна, че молитвите й са чути. Той я известил, че ще роди дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Ангелът казал още, че чрез дъщеря им ще бъде дадено спасение на целия свят. Той изпратил завета на Бог да кръстят дъщеря си Мария.

Анна тутакси дала обещание на ангела, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Анна прекарала целия си живот в молитви, до самия му край.

Днес имен ден празнуват всички, носещи красивото име на светицата – Анна, Ана, Ани, Анка, Анета, Анелия.

Честито на имениците!

Източник: pravoslavie.bg

Коментирай