Задължителни ястия за лятна Света Анна

Какво се слага на трапезата за празника

22.07.2025г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Пилешки пай със зеленчуци. Снимка: istock

Пилешки пай със зеленчуци. Снимка: istock

На 25 юли всяка година отбелязваме успение (смъртта) на света Анна, майката на пресвета Богородица. Православната църква почита света Анна 3 пъти в годината. На 9 декември се празнува зачатието на светицата, а на 8 септември православните християни честват Рождеството на Божията майка.

Празникът е известен като Лятна Света Анна. Имен ден празнуват всички, носещи красивото име на светицата – Анна, Ана, Ани, Анка, Анета, Анелия.

Както за всеки голям празник, така и за Света Анна ще приготвим вкусна трапеза, за да отбележим деня. Вижте кои традиционни ястия се слагат на масата на този ден:

Погача с масло

Лятна салата с чушки, домати и маслини

Разядка с патладжан и кисело мляко

Пилешки пай със зеленчуци

Солен кекс с тиквички, пармезан и подправки

Лесна и вкусна баница с готови кори

Свързани статии