Семейство

Честито Рождество Христово!

Днес празнуват Христо, Христина, Христофор, Радост

25.12.2023г. / 05 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Честита Коледа! Нека домовете ви бъдат изпълнени с любов и щастие! Днешният празник бива наричан още и Голяма Коледа, Божик, Божич. На Коледа свършват постите и започват така наречените мръсни дни. Днес за здраве палим свещички и се молим за благополучието на цялото семейство.

На празничната трапеза присъстват ястия, приготвени с месо, вино, празнична пита, а в някои домове се приготвя и баница с късмети. Казват, че ако в първия ден от Коледа ти писне ухото, значи че до теб е минал ангел, който може да сбъдне желанията ти.

Днес получаваме и радваме своите любими хора с подаръци, които сме избрали и пакетирали специално за случая, а най-малките очакват Дядо Коледа.

Името на празника идва от римското „calende“. С „календе“ римляните означавали първия ден на всеки месец. Така по силата на фонетичните закони „календе“ в българския език станало Коледа. Раждането на Божия син поставя началото на новото летоброене. За създател на броенето се смята римският монах Дионисий Малки, според който Иисус се родил в 754 г. от основаването на Рим.

Свързани статии

Иисус се родил във Витлеем, родното място на Йосиф. В мига на Рождеството в небето пламнала светлина и се явил ангел, за да извести, че се е родил синът Божи. В небето изгряла и витлеемската звезда. На поклонение при Спасителя дошли витлеемски пастири, които му донесли и дарове. С появата на Иисус се поставя и началото на нова ера.

Днес повод да почерпят имат всички, които носят имената Христо, Христина, Христофор, Радост, Радостина, Румен, Румяна, Кристина, Кристиян, Йосиф и други.

Честит празник!

Коментирай