Семейство

Защо приятелството приключи?

По колко начина можете да изгубите приятел?

18.01.2016г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Приятелството често е по-ценно и истинско от роднинството. Човек не си избира роднините, но приятелите – да. Затова и най-често приятелите ни се оказват най-близките ни по душа хора.

Но на всеки се е случвало да изгуби приятел в даден момент или той самия да се отдръпне.

Какви са причините за края на едно приятелство?

Предателство

Хората, на които най-много разчитаме да пазят тайните ни, са нашите приятели. Ако обаче приятел издаде тайната ви – как бихте се почувствали?

Предателството е едно от най-непростимите неща не само между приятели, но и между роднини, партньори, интимни половинки, изобщо – във всяка връзка предателството е крайна обида и незачитане на ценностите в тази връзка.

Ревност

Приятелите не трябва да се ревнуват и да си завиждат. Те трябва да се радват един за друг. Съревнованието и злобата, причинени от ревността са пагубни и неградивни. Един истински приятел не би завиждал на щастието или късмета на приятелите си, напротив. Когато няма искреност в приятелските отношения, те бързо се съсипват.

Липса на подкрепа

Приятелството не е само смях, забавления и излизане по ресторанти и кафенета. В трудните моменти всеки има нужда от приятелската подкрепа. Когато не я получава, неминуемо човек започва да си прави равносметки и да чувства липса на приятелско присъствие.

Споровете взимат превес

Ако непрекъснато спорите за всичко, не сте на едно мнение или още по-лошо – не зачитате и не уважавате различното мнение на приятелите си, тогава имате сериозен проблем.

Всеки има своя предел и рано или късно след безброй спорове той ще бъде достигнат. Така човек губи приятел или самият той бива изгубен от някого. Вярно е, че в споровете се ражда истината, но и в тях трябва да има немалка доза уважение.

Пък и приятелството означава още единомислие. Разнопосочните разбирания за света и общуването винаги се оказват пречка за приятелството.

Фалшиви приятели колкото искаш

В живота си срещаме много неискрени приятели – такива, които не ценят истинските ценности и смисли на приятелството като човешка необходимост.

Някои ще са ни „приятели“ от нужда, други от интерес, трети от лицемерие, а четвърти просто за забавление и убиване на време.

Животът ще ни научи да ги разграничаваме и да се освобождаваме от тяхното излишно присъствие, защото в това се корени смисълът на приятелството – то трябва да е искрено и истинско.

Далече от очите, далече от сърцето

За съжаление, в нашата действителност разстоянието е прекратило не едно и две приятелства. Всеки има поне по един близък приятел, който е заминал да търси късмета и успеха си на друго място. Чувате се от време на време, пишете си в социалните мрежи, поздравявате се за празници, но постепенно връзката става все по-слаба.

Изгубвате представа за това как минава ежедневието на този някога добре познат за вас човек и идва момент, в който почти няма какво да си кажете, освен да си спомняте отдавна отминали преживявания заедно.

Така затихват ценни приятелства, принудени да бъдат преустановени заради разстоянието и различията в битието.

Снимки: iStock

Коментирай