Семейство

Защо не трябва да се къпем всеки ден?

Някои хора дори се къпят по 2 пъти на ден, а не трябва!

26.01.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ежедневното къпане е задължително в модерната цивилизация и култура. Свикнали сме да си взимаме душ веднага щом се приберем у дома след дълъг работен ден. Сутрин също е приятно да се освежим под горещата струя. Така излизаме пълни с енергия за работа и сме готови за подвизи. В студените зимни дни сутрешният душ е страхотен начин да се събудим и стоплим едновременно.

Но има някои доказателства, които показват, че вероятно нямаме нужда от толкова често къпане. Кои са те?

Не сме толкова мръсни, колкото си мислим

В медицински смисъл ежедневните душове са необходими само за хора, които се цапат прекалено по време на работа, потят се обилно или живеят на места с горещ и влажен климат.

Всички останали не трябва да се чувстват длъжни да минават под душа абсолютно всеки ден. За два пъти на ден и дума да не става, смятат специалисти. По този начин предпазвате кожата си от пресушаване и от измиване на важни естествени масла и секрети, които жлезите ви отделят и които имат предпазна функция.

Ще се предпазите от сърбеж по кожата, напукване, съхнене и раздразнение

Не само честото къпане, но и най-вече измиващите препарати, които ползваме, са в основата на алергичните реакции, които кожата проявява, както и зачервяванията и сърбежа. Твърде честото взимане на душ или вана прави кожата по-уязвима и към болестотворни микроорганизми. Сапунът само ускорява процеса.

При много хора кожата се стреми да компенсира загубата на естествени масла и секретира допълнителен себум. Получава се затворен кръг от омазнена кожа със запушени пори и възпаления.

Бърсането с кърпа допринася за влошаването на кожата

Няма как – хавлиените кърпи са необходимо зло. Иначе как ще се избършем след баня, ако не с кърпа?

Те обаче крият много рискове за здравето на кожата, защото задържат множество бактерии, обичащи влагата. Това е благоприятна среда за размножаването им и пренасянето им върху кожата.

Все пак можете да направите нещо, за да се предпазите – никога не търкайте кожата с кърпата, за да се избършете. По-скоро леко потупвайте, за да попиете капките. За най-ревностните пазители на здравето се препоръчва употреба не на хавлиени, а на памучни гладки и меки кърпи за баня.

Честите душове премахват полезните бактерии по кожата

Както в стомашно-чревния тракт, така и по кожата човек има полезни бактерии, които помагат да се предпазим от болести и вредни микроорганизми. Когато ги премахваме чрез честото миене, ние излагаме на риск здравето на кожата.

Ежедневното миене на косата може да влоши здравето й

Ако миете косата твърде често, това може да я накара да стане чуплива, накъсана, цъфтяща и слаба. Дори хората с гъсти и здрави коси не са предпазени от вредното действие на ежедневното мокрене и употреба на измиващи средства и сешоар.

Рисковете от поява на косопад също се увеличават при прекомерно премиване.

Свързани статии

От ежедневно измиване имат нужда само някои части от тялото

Там, където има кожни гънки се появяват и лоша миризма, влага, бактерии и замърсявания. Това са гънките между пръстите на краката, областта под гърдите, подмишниците, гениталиите, свивките на коленете и лактите, врата.

Тези места трябва да миете ежедневно. Останалите части от тялото се къпят по 2 пъти в седмицата, според специалисти.

Снимка: iStock

Коментирай
6 rate up comment 9 rate down comment
Цвети ( преди 7 години )
Пълен абсурд!!!!!!Значи всеки ден трябва да се мият гънките между пръстите на краката, областта под гърдите, подмишниците, гениталиите, свивките на коленете и лактите, врата.............. тооооо коя част не остана за миене :D :D :D Няма по-гнусно нещо от жена с мазна коса. Няма да и навреди всекидневното миене, стига да се ползва балсам. Това е като кожата по тялото, замърсява се ежедневно и трябва да се мие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар