Семейство

Как да накараме бананите да зреят по-бързо?

Интересен трик

08.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бананите са плод, който при всички положения се внася у нас, тъй като продукцията му на наша територия е невъзможна поради тропическите му особености. Ето защо бананите се транспортират все още зелени, докато стигнат до съответните пазари.

Много е неприятно, когато си купим зелени и безвкусни банани, които не стават за ядене. Ако ги изчакате да узреят от само себе си, рискувате да се разочаровате, защото ще се появят тъмни петна и презрели участъци, които развалят текстурата и вкуса на плода.

Но можете и да се възползвате от един полезен трик, с който ще накарате бананите да узреят напълно само за една нощ!

Тъй като бананите се берат зелени преди да бъдат пуснати в търговската мрежа, транспортните фирми ги обработват с химикала етилен (етен). Той предизвиква ускорено зреене при плодовете. По този начин, когато те пристигнат до търговските мрежи вече са що-годе в приличен търговски вид.

В миналото етенът се е използвал вместо райски газ, поради сходните му с него свойства. Счита се за безвреден за здравето. Съединения с етилена се използват широко в козметичната, хранителната, текстилната и парфюмерийната индустрии.

Как да накарате банана да узрее по-бързо?

Възползвайте се от свойствата на етилена! Тъй като той е безцветен газ, който се отделя от банана продължително време, сложете плода в хартиена торбичка за през нощта. За по-добър ефект в торбичката пъхнете и други плодове. Те също се обработват с този химикал.

Газът ще насити пространството в торбичката и ще накара плодовете да узреят по-бързо. Важно е да поставите торбичката в топло помещение за по-добър ефект.

След като бананът е узрял, сложете го в хладилника. Така ще можете да си го изядете, когато поискате!

Не забравяйте да не изхвърляте банановите кори, защото те могат да се използват по много начини в домакинството!

Снимки: iStock

Коментирай