Семейство

Паник атаките – причини и симптоми

Как можем да си помогнем при пристъп на паника?

13.06.2016г. / 17 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Паник атаките са изключително стряскащи. Могат да връхлетят всеки и по всяко време. Често хората се плашат ужасно много, когато получат паник атака, защото симптомите много наподобяват други видове остри състояния, някои дори животозастрашаващи.

Паник атаките могат да ви връхлетят в рамките на минути без да подозирате нищо. Както си седите, в следващия момент може да се окажете с проблеми с дишането, сърцето, очите, в гърлото и дори силни двигателни смущения.

Някои пациенти дори губят възможността да говорят, докато трае атаката. Други пък изпитват симптоми, подобни на алергия и силен анафилактичен шок.

Паник атаките могат да засегнат хора от всякакви възрасти. Младите и дори децата също не са застраховани.

Кога може да настъпи паник атака?

Най-често това е механизъм на нервната система, който се отключва при крайна заплаха за живота или здравето. Може да е свързано също така с уплах за живота или здравето на обичан човек.

Трагедии в семейството, прекомерен стрес на работното място, тежки финансови проблеми, непреодолим страх от аварии – всичко това спада към пусковите механизми за паник атаките.

Какви са симптомите?

Симптомите могат да наподобяват сериозни здравословни състояния, включително инфаркт, анафилактичен шок, инсулт, болки и стягане в гърдите като при исхемия или емболия.

Пристъпът на паника включва затруднено дишане, дехидратация, хранителни смущения, гадене, изтръпване, схващане на крайници и челюсти, изпотяване, пребледняване, учестен пулс, повишаване на кръвното налягане, треперене, усещане за слабост и замаяност, виене на свят.

Какво може да отключи паник атака?

На практика всичко би могло да отключи панически ужас. Всичко зависи от индивидуалното усещане за страх, психика, степен на депресивно състояние, секреция на количество стресови хормони.

Някои хора са по-склонни да получат паник атака от други. Колкото и някои хора да изпитват безпокойство и тревожност, не всички развиват симптоми на паник атака.

Според проучванията, по-склонни към отключване на паник атаки са хората, които в семейството си имат членове, страдащи от подобни пристъпи.

Какво помага?

Дихателните упражнения са най-ефективни. Медитацията или поне опитът за такава би ви помогнал по-бързо да излезете от шока. Забавянето на дишането и задържането на дъха дава сигнал на мозъка, че трябва да отпусне напрежението, провокирано в нервната система.

Постепенно започвате да се успокоявате и симптомите да затихват. Тревожно е, ако често изпадате в подобни състояния. Ако е така, трябва да се консултирате с лекар, защото подобни пристъпи не се отразяват никак добре на организма, особено ако ви връхлитат често.

Снимка: iStock

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
Тони ( преди 7 години )
Паник атаките .. :) Мого хора мислят, че паник атаките са нещо тъй-страшно. Това разбира се е вменено от психиатри , общо практикуващи доктори или пък невролози. На скоро приятелка ми се оплака , че невролог и бил казал че има паническо разстройство. Изписал и лекарства и и казал, че това е нейната болест и че тя е за цял живот. Та това са пълни глупости , тези хора дават ли си представа какво говорят?! И така пиша тук за да уверя всички Ви че паник атаките далеч не са нито толкова страшни нито доживотни както са ви представени :) Притова твърдо заставам зад думите си като човек преминал през това. Оставям ви мейл ако желаете да се свържете с мен за да си поговорим. dobrevtonicvetanov***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
p ( преди 7 години )