Семейство

3 индийски подправки, полезни за диабетици

Здраве от индийската кухня

01.11.2016г. / 14 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С какво свързваме индийската храна? Най-вече с пикантния ѝ вкус. Тя обаче е много повече от това. В индийската кухня влизат редица полезни продукти и билки. Подправките в индийските гозби са ароматни, пикантни и силни, но и много полезни.

Диабетиците страдат от нарушен обмен на глюкозата в кръвта, повишени нива на инсулин или пълната му липса, повишени холестерол и триглицериди, проблеми с очното, сърдечното и неврологичното здраве.

В индийската кухня има 3 подправки, които доказано помагат при диабет. Кои са те?

Индийски дафинов лист

Индийският дафинов лист подобрява глюкозния и липидния профил, който при диабетици е характерно нарушен. Страдащите от диабет тип 2 имат особено високи нива на холестерол и триглицериди, което сериозно застрашава сърдечносъдовото здраве.

Изследванията показват, че редовната консумация на индийски дафинов лист подобрява обмяната на захарите и мазнините в тялото. Тази подправка е богата още на витамините А, В6 и С, както и на минералите калций, желязо и магнезий. Всички те имат пряко влияние върху обмяната на въглехидратите и мазнините в организма.

Карамфил

Карамфилът се използва в индийската кухня от векове. Той има силен и остър вкус и мирис и не се харесва на всеки, но е много полезен, особено срещу диабетна диария.

Диабетиците страдат от чести диарии и нарушения в храносмилателния тракт. Карамфилът тушира диарията и нормализира въглехидратния метаболизъм в клетките. В резултат намаляват холестерола, кръвната захар и триглицеридите.

Като допълнение щитовидната жлеза работи по-добре, а костите и нервната система подобряват статуса си.

Етеричното масло от карамфил има противовъзпалителни свойства, които подобряват храносмилането, спират диарията и чревните инфекции, намаляват образуването на газове и усещането за подуване.

Къри

Кърито стимулира работата на панкреаса. При диабет тип 1 панкреасът е изтощен и не успява да секретира достатъчно инсулин, който да участва в обработката на кръвната захар. Това обърква целия въглехидратен метаболизъм и води до сериозни увреждания на останалите органи и системи.

Кърито обаче регулира работата на панкреаса и активира неговите функционални клетки. Това спомага за поддържането на нормални нива на кръвната захар и инсулина. Кърито подобрява и здравето на бъбреците, които страдат при диабет.

Снимки: iStock

Коментирай