Семейство

5 основни грешки при тренировките, които вредят

Как полезното се превръща във вредно

01.04.2017г. / 08 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Физическата активност е от голямо значение за здравето. Тя подмладява, подобрява здравословното състояние, тонизира и помага в контрола на теглото. Когато тренираме обаче можем да допуснем редица грешки, които не само пречат на здравословното състояние, но могат да изтощават до краен предел и дори да състаряват.

Не излизате от фитнеса

Някои хора грешат като си мислят, че ако прекарват всяка свободна минута във фитнеса ще постигнат по-добри резултати. Организмът има нужда от почивка и време мускулите да се възстановят. Прекомерното изтощение пречи повече, отколкото мислите.

Подценявате силовите тренировки

Важно е да предизвиквате мускулите си и да правите силови упражнения. Така ще повишите значително нивата на енергия в тялото и ще горите повече калории.

Наблягате единствено на кардио

Важно е да не изтощавате прекомерно сърцето си. Редувайте различни видове тренировки. Мускулите имат нужда от напрягане, за да се развиват и да ви служат подобаващо. Така най-ефективно се изгарят мазнини, всички тъкани се захранват с кислород и хранителни вещества, отделя се енергия.

Пропускате тренировките с висок интензитет

Макар и за няколко минути, тренировките с висок интензитет са много важни. Те ускоряват изключително много метаболизма като този ефект трае дълго след приключване на тренировката.

Никога не релаксирате

Релаксът, премахването на стреса, отпускането и качествената почивка са важни за ефективността на упражненията, но и спрямо пълноценната функционалност на организма ви след това. А и това е една от основните цели – да се чувствате добре, да сте здрави и тренировката ви да има смисъл и ефект.

Снимки: iStock

Коментирай