Семейство

Традициите на Велики четвъртък

На този ден рано сутрин се боядисват яйцата

13.04.2023г. / 05 33ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес е Велики четвъртък – един от най-важните дни през Страстната седмица. Според Светото писание на този ден се е състояла Тайната вечеря, когато Исус предсказва смъртта си и предателството на Юда.

На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, по обичай всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

На литургията, която се извършва в църквата, се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда.

Рецептата на Николина Чакърдъкова за агнешко със сладък картоф 

Традициите повеляват преди изгрев слънце да се боядисат великденските яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него на Великден се докосват бузите или челото за здраве.

Някои спазват традицията то да се постави до иконата в дома и да престои до следващия Великден.

>> Лесно боядисване на яйца с лук <<

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

>> Страхотна идея за боядисване на яйца с крем за бръснене <<

Според традициите на масата трябва да има повече червени яйца за здраве на цялото семейство. Някои хора носят червени яйца в храмовете на вечерната съботна литургия.

Някои предания казват, че червените яйца символизират камъчета зад кръста, които са били обагрени от кръвта на Исус Христос.

>> 15 рецепти с агнешко за Великден <<

Според други Мария Магдалина боядисала червени яйца, които символизират пролятата кръв на Спасителя и ги занесла на гроба. Разбирайки за възкресението на Христос, тя ги раздала на децата.

>> Как да боядисаме яйцата с натурални съставки >>

Боядисването на яйца има вековна история. Традицията с обагрянето на яйцата, приемани като символ на вселената, датира още от времето на древните китайци, римляните, галите. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и празничните козунаци.

Ако все пак не успеете днес да боядисате яйцата и да омесите обредните хлябове, може да го направите на Велика събота. Не забравяйте, че днес не се пере и не се върши никаква друга домакинска работа.

>> Всички рецепти за козунак на едно място <<

Снимка: iStock

Коментирай