Семейство

Обичаите на Разпети петък

На Велики петък постът е най-строг

14.04.2023г. / 05 14ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На Велики петък (Разпети петък) е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на цялото човечество.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – според църковната традиция днес не бива да се яде, нито да се пие, (най-ревностните застъпници на поста не пият и вода). През този петък според християнската традиция не трябва да се върши никаква работа, включително и домакинска.

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие.

На Велики петък се отслужва Света литургия, защото на този ден Исус е принесъл доброволно себе си в жертва в името на спасението на всички християни. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб на Христос, на който се поставя плащаницата, с която е било обвито мъртвото му тяло след свалянето му от кръста.

>> Рецепта за козунак без много месене <<

Свещеникът, а след него и всички присъстващи на литургията в края на ритуала целуват кръста, Светото евангелие, а накрая и плащаницата. 

>> Козунак с шоколад <<

Вечерта плащаницата се изнася за вечерно богослужение и с нея се обикаля храмът като символично погребение на Христос. Поклонението на плащаницата продължава до събота вечер, минути преди Възкресението.

>> Всички рецепти за козунак на едно място <<

По време на вечерното богослужение се извършва символично опело на Христос пред плащаницата. След като се изнесе от храма, песнопенията продължават с обредна обиколка на храма, символизираща погребението на Исус. В края на службата плащаницата се полага в „гроба“ – в центъра на храма. Поклонението пред плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер.

>> Домашен козунак за хлебопекарна <<

Коментирай