Семейство

Часовникът звъни – време е!

14.09.2007г. / 08 38ч.
Вергиния Генова
Часовникът звъни – време е!

Ако за вашето дете ранното ставане не е било факт до първия учебен ден – вече се налага да стане част от дневния режим. Въпреки че със задължителната предучилищна, с почти неизбежното ходене на детска градина, в днешно време повечето деца вече са придобили навика да стават рано.

Ако досега сте будили детето по няколко пъти, оставяли сте го да спи до последния момент, обличали сте го и полузаспало сте го завеждали на детска градина, време е да се почувства пораснало и в това отношение.

Време е да подарите един красив и звънлив будилник. Нека детето само да започне да го нагласява да звъни и сутрин да става, когато чуе звънкия му глас.

По-хубаво е разбира се мама да те буди с целувка, но част от новите отговорности са да знаеш, че не някой те кара да ходиш на училище, а че това е твоя нов живот.

Само фактът, че сте му подарили будилник за него ще е нещо, което ще символизира самостоятелност.

Разбира се тези навици се изграждат с течение на времето. Не може да искате от едно фърфалаче, което доскоро е тичало след топката да порасне изведнъж и да заприлича на педантичен чиновник. Постепенно ще трябва да го приучите да се облича само, да приготвя дрехите си за деня само и т. н. А ако ще трябва да се отдели достатъчно време сутрин, ще трябва да се става още по-рано.

Наистина, ако помогнете на детето да се измие и облече, ще е готово доста по-бързо, отколкото ако просто му кажете – обличай се – и разчитате, че след десет минути ще се появи в кухнята съвсем готово. По-вероятно е да го намерите отново заспало.

Затова е добре да се отдели достатъчно време за тоалет и закуска, за да не се изнервя ситуацията допълнително и почти постоянно да проверявате докъде е стигнало детето със сутрешния си тоалет, докато не придобие необходимата сръчност и последователност.

Но нека не се лъжем – режимът е много важен.
Колкото по-рано си легне вечер, толкова по-голям е шансът детето да се събуди отпочинало и свежо. Системното недоспиване започва още от ученическите години, а знаем, че натрупването му води до стрес и преумора. Явление, което все по-често се среща и при учениците. Съвременността предлага достатъчно забавления, задължения и занимания: телевизия, компютри, музика, уроци и вечерта неусетно преминава в нощ. Организмът, особено детския, обаче си иска своите осем – девет часа сън и не трябва да рискуваме здравето на детето дори ако трябва да останат недописани домашни и не научени уроци. Всички родители неизбежно повтарят едни и същи грешки – прибирайки се от работа те надлежно проверяват докъде са стигнали децата в занималнята с подготовката на уроците за следващия ден и откриват, че домашното е недописано, преразказът е плачевен и времето след вечеря се превръща в почти бойно учебно поле. Кому е необходимо това – наистина на следващия ден детето ще е изрядно, но за сметка на това недоспало и изнервено. Не е ли по-добре да обърнем по-сериозно внимание на това как прекарва детето времето в занималнята и да поговорим с учителите подготовката да стане по-ефективна и по-забавна. Защото по този начин не само претоварваме децата си, но и ги отдалечаваме малко по малко от първоначалния им ентусиазъм за знание.

Коментирай