6 плода срещу ракови заболявания, според специалисти. Снимка: istock
Колко често консумирате плодове? Плодовете са важна част от добре балансираното меню. Те са богати на ключови витамини и минерали, от които хората се нуждаят, за да останат здрави. Западни експерти отбелязват, че редовната консумация на плодове може да помогне за предотвратяване на вредни възпаления, водещи до рак, пише independent.co.uk
„Те помагат в борбата с възпаленията, а хроничното възпаление е предвестник на рака“, казва в изявление Кандис Шрайбер, клиничен диетолог в Центъра за комплексно онкологично лечение на Университета на щата Охайо.
Федералните здравни служби препоръчват възрастните да консумират по две чаши плодове всеки ден, за да помогнат за контролиране на теглото и да намалят риска от животозастрашаващи заболявания. И все пак, само един на всеки 10 следва насоките за плодове, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.
„Яжте колкото се може повече различни плодове, тъй като никой самостоятелно не може да ви предпази от рак. Здравословната диета, редовните упражнения и поддържането на правилно тегло са най-добрите инструменти за превенция.“
Те съдържат имунозащитния витамин С, макар и не толкова, колкото цитрусовите плодове и мощни растителни химикали, които могат да помогнат за намаляване на риска от заболяване, според Harvard Medical School.
Добавете от тези вкусни плодове към закуската си например.
Черешите са най-подходящи за консумация пресни през летните месеци. Те са с високи нива на фенолни съединения, които са молекули в растенията, които са свързани с намаляване на възпаленията.
„Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на черешите действат като нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен за намаляване или предотвратяване на болка. С черешите обаче няма риск от вредни странични ефекти, като потенциални стомашно-чревни, бъбречни и евентуални сърдечни проблеми“, споделя диетологът Carly Sedlacek.
Консумацията на череши ни осигурява фибри, регулиращи перисталтиката и калий, укрепващ костите. Според множество проучвания, консумацията на поне 45 череши всеки ден намалява възпалението в организма.
Снимка: istock
Папаята и другите тропически плодове са източник на флавоноиди. Това са растителни химикали, които предпазват от възпаление. Освен това, те съдържат ензим, наречен папаин, който помага в борбата с нестабилните кислородни молекули, които могат да доведат до увреждане на клетките и хронично възпаление, споделя диетологът Джулия Зумпано за клиника в Кливланд. Папаята е богата на витамин C, дори повече от портокалите.
Консумацията на ябълки е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания поради техните антиоксиданти, отбелязва Harvard Medical School. Ябълките съдържат витамини C и K, които са полезни за сърцето. Ябълките също така съдържат витамини от група B, които подпомагат производството на енергия и здравето на мозъка и нервите. Също така, консумацията на тези плодове благоприятства здравето на червата. Влошеното здраве на червата е свързано с ранен колоректален рак.
Освен че е невероятно хидратиращо, гроздето съдържа и витамини C и витамин K. Сочното грозде съдържа мощни растителни химикали, които действат за намаляване на възпалението. „Показахме, че важен компонент в червеното вино, а също и в гроздето, наречен ресвератрол, може да потисне възпалението“, споделя д-р Jian-Dong Li, директор на Института за биомедицински науки в Държавния университет на Джорджия.
Портокалите и другите цитрусови плодове са показали, че намаляват нивата на възпалителни маркери. Те съдържат флавоноиди, които могат да помогнат в борбата с възпалението. Хората, които консумират повече портокали и други цитрусови плодове, имат по-ниски нива на възпалителни маркери, установиха изследователи.