Семейство

Помощ, отчуждението се е вселило в брака ни!

Въпрос от читател за рубриката „Вашият въпрос - нашият съвет“

01.12.2020г. / 16 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Новата рубрика на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте, при нас отчуждението се е вселило в брака ни, който сключихме само преди 8 години. А преди седем ни се родиха близнаци. Преди това бяхме много влюбени и всеотдайни, той много ми помагаше и ме уважаваше. Но от две години не водим почти полов живот, той гледа все да се усамоти в едната спалня, при възможност там си носи храната и страни от нас. Не помага вече и в домакинството, само търси какво е сготвено. Чувствам се ужасно потисната от това, както и от упреците, че не гледам достатъчно децата и от обидите. Чувствам се само като готвачка и чистачка. А аз работя, първо карам сутрин децата на училище, а вечер гледам кое по-напред да направя. Не иска да ходим на психотерапевт. Все е изморен и иска да лежи. Не иска и да спортува. Не знам как да изляза от омагьосания кръг, няма кой да ми помогне. Аз съм на 45 г., той е на 57. Благодаря ви предварително за съвета.

Отговор:

Здравейте, разбирам как се чувствате. Когато в една двойка настъпи отчуждение от страна на един от партньорите, причините за това биха могли да бъдат много и можем само да предполагаме какви са те в действителност. От омагьосан кръг се излиза трудно, но пък е възможно това да се случи като се промени една част от кръга, без значение коя. Тоест, ако той не желае да направи промяна, можете да я направите Вие, което пък ще промени в резултат и неговото поведение. За да се изследват и изяснят причините за отчуждаване, се налага да се работи върху възстановяване на отношенията на ниво близост и да се потърси професионална подкрепа от специалист, но все пак, бих могла да препоръчам няколко неща като начало:

- Помислете как и по какъв начин можете да ангажирате и въвлечете мъжа си в семейните задачи и задължения;
- Помислете от кои задачи и задължение Вие самата можете да се откажете. Понякога, за да се включи някой друг е необходимо ние да отстъпим, за да му освободим и оставим поле за действие. Това се случва, ако спрем да вършим всичко сами и се научим да делегираме;
- Попитайте го кои са по-приятните или по-малко неприятните му задължения вкъщи и му предложете да се включи с тях като начало;
- Отговорете честно на себе си на въпроса с какво беше по-различно поведението Ви в началото на вашите отношения, когато той Ви е помагал и уважавал.

Пожелавам Ви успех,
Петя Георгиева

***

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева ще отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Всяка сряда ще публикуваме отговорите на вашите въпроси. За да запазим анонимността на читателите, ще публикуваме въпросите само с инициали.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
АЗ ( преди 3 години )
За да се спасите от това положение, трябва да се промените на 100%. Бъдете тази, която той не е виждал никога. Бъдете красива, бъдете независима, мислете за себе си. Грижете се за децата, те са най-важните, но по различен начин. Намирайте време за себе си. Защото, ако вие не започнете да обичате себе си, никой няма да може да го направи. Живота ви ще се промени и ще се усмихвате. А той...или ще се върне при вас или ще загуби! Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар