Семейство

Защо емоционалната интелигентност е важна и за децата?

И как да я възпитате

06.10.2021г. / 05 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето родители желаят децата им да израснат и да се превърнат в добри хора, да са щастливи, да получават отлични оценки в училище, да се уредят на добра работа и т. н. Но може би малко се замислят върху емоционалната интелигентност при децата, която е изключително важна за справяне в живота като цяло. Как да я възпитате в децата?

Не избягвайте негативните емоции

Те се срещат и при децата, не го забравяйте и не ги неглижирайте, мислейки си, че детето се глези и само мрънка. Ако не им обръщате внимание или дори обвинявате детето, че си позволява да ги изрази, това може да доведе до депресия, до задържане на следващите емоции, не само на тази възраст, но и след години като зрял индивид. Безразличието, което децата срещат в родителите си, води само до уплаха, невъзможност за справяне в трудни ситуации. Обратното им помага да изградят емоционалната си интелигентност.

5 начина да сте по-оптимистично настроени към живота

Бъдете активен слушател

Както вие имате нужда да бъдете чути, така и децата ви се нуждаят от вашето активно слушане. То е съществена част от възпитаването на емоционална интелигентност. Изисква пълно ангажиране в разговор. Да следите диалога, да показвате с тялото си, че следите мисълта. Когато децата виждат, че ги слушате активно, те се чувстват обичани и спокойни.

7 знака, че сте по-интелигентни, отколкото си мислите

Научете детето си да открива своите източници на емоции

Особено на негативните. Опитайте се да разберете чрез разговор какво го натъжава, кои са най-честите причини за разочарование. Също така има и някои физически фактори, като глад или умора. Децата невинаги могат да обяснят причината за настроенията си, затова тук е и ролята на родителя да го направи.

13 неща, които свекървата тайно си мисли, но не изрича

Научете децата си да разрешават проблеми

Още една важна стъпка от изграждането на емоционална интелигентност е това родителите да научат децата си да се справят с трудностите. Разбира се, децата трябва да знаят, че могат да разчитат на вас за помощ или съвет, но се опитайте да им дадете свободата да измислят и те различни решения.

Свързани статии

Нека да изразяват и негативните си емоции

За малките невинаги е лесно да се справят с разочарованията. Задържането им определено вреди на децата и се отразява в поведението им като възрастен индивид. Покажете им как ефективно да се справят със стреса и да ги елиминират.

Не се затваряйте в собствените си емоции

Откритите и честни родители създават атмосфера на доверие. Децата, които растат в такава обстановка много по-лесно споделят за своите проблеми. Не се срамувайте от собствените си емоции, защото маската на щастлив родител води само до объркване на малките.

Коментирай