Семейство

Как Маша и Мечока се появиха на бял свят

05.11.2021г. / 14 00ч.
Аз жената
Снимка: free-images.com

Снимка: free-images.com

Познавате ли дете, което не обича филмчето за Маша и Мечока? Палавото руско момиченце покори света и сърцата на милиони деца. Но Маша всъщност не е съвсем измислен герой. Ето откъде тръгва идеята за героите и кое ги прави толкова завладяващи.

Началото

Идеята за приказните герои се ражда в главата на Олег Кузовков, аниматор и художествен ръководител към руското студио за анимационни филми „Анимакорд“. През 1996 г. на плажа в Крим той вижда малко момиченце, което се държи свободно с непознатите, взима и използва вещите на плажуващите сякаш са негови и се държи почти като палавата Маша от сериала. Разбира се, като истински професионалист, той черпи вдъхновение и от други успешни анимации, като „Том и Джери“ например. Ето защо, когато започва да обмисля филмчето, той е наясно, че историята ще има нужда от втори основен персонаж, който да създава конфликтите и забавните ситуации. И сред няколко различни идеи се спира на Мечока – традиционния, добре познат на децата герой от руските народни приказки. Но този Мечок е някак по-различен.

Героите в „Маша и Мечока“

Маша е момиченце на около шест годинки, което носи традиционна руска забрадка и кафтан. Тя е с изключително екстровертен характер – любопитна, весела, палава, спонтанна, но и мила и симпатична. Обича да похапва сладко, да играе с наградите на Мечока, да задава въпроси, да пее и да прави всичко сама.

Мечока в сериала е малко по-различен от традиционната руска мечка от приказките. Той е вече пенсиониран известен цирков артист с много награди, които обича да подрежда (Маша обожава да играе с тях, което той не понася.). Мечока иска да живее спокойно, в комфорт и тишина, да гледа футбол и да лови риба. Отглежда сам зеленчуци, цветя и пчели и притежава много от уменията на хората. И макар че не умее да говори човешки език, се разбира чудесно с Маша с жестове, мимики и ръмжене.

Освен двамата основни герои във филма често се появяват и животните от двора на момиченцето – прасето Роза, което често е обект на шегите на Маша, коза и куче. Появяват се и двама вълци, които живеят в изоставена в гората линейка, зайчето, което краде моркови от Мечока, катерици, таралежи и Мечката, в която Мечока е влюбен.

Историите в сериала са оригинални и забавни, а конфликтът между жизнерадостната и властна Маша и спокойния, добродушен Мечок кара децата да се влюбят и в двамата.

Развитието и наградите

Кузовков създава визията на героите през 1996 г. и до излъчването на пилотната серия на филма, наречена „Първа среща“, минават осем месеца. За пръв път Маша и Мечока виждат бял свят в детското предаване за лека нощ по телевизия „Русия – 1“ и поредицата много бързо вдига рейтинга на канала.

Вторият сезон на филмчето излиза в периода 2012-2015 г., третият – в периода 2015-2019 г., четвъртият се нарича „Приказните машини“ и се появява през 2019 и 2020 г. В момента тече петият сезон, а филмът е достъпен в iTunes, Amazon и Google Play, излъчва се по телевизии в цяла Европа, в Латинска Америка и Близкия Изток. През 2015 г. печели награда Kidscreen за най-добра анимация, а през 2019 г. епизодът „Рецепта за бедствие“ е включен в „Книгата за рекордите на Гинес“ като най-гледаното анимирано видео в YouTube.

Коментирай