Семейство

Токсични думи във връзката, с които нараняваме

Те могат да имат разрушителен ефект

22.12.2021г. / 10 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога в комуникацията с партньора си казваме неща, за които не осъзнаваме какво въздействие имат върху него и взаимоотношенията ни. Някои коментари, забележки могат да бъдат изтълкувани погрешно, а ние да съжаляваме на по-късен етап, че сме ги казали. Кои са едни от най-токсичните думи за любовта?

„Не е голяма работа“ или „Ще го преодолееш.“

Може би ви се струва, че тези думи не са токсични, а напротив, звучат окуражаващо, но може би не се замисляте, какво в действителност преживява вашият партньор. За вас неговият личен проблем може да не е нищо особено, но за него/нея да е точно обратното. Подобни токсични думи не само няма да вдъхнат кураж, но ще накарат човека да съжали, че ви е споделил.

5 фрази показват, че той не ви обича вече

„Ти си точно като баща си.“

Или майка си или сестра си, брат си, твоите приятели... По време на конфликт с любимия човек винаги вадим от арсенала си, думи, с които целим да нараним. Дори и половинката ви да се е държала като хората, с които го сравнявате, подобни изказвания, които го поставят на едно ниво с хора, имащи определени отрицателни черти, които вероятно и той не харесва, само би влошило ситуацията, това не води до промяна. И помислете как би се почувствал той/тя или вие на негово/нейно място, ако се окаже, че думите, с които ви атакуват или вие, се отнасят до нещо лично, което ви е споделяно.

5 важни стъпки за изграждане на любовна комуникация

„Правиш го грешно. Защо просто не го направиш като мен?“

В определени ситуации, това е поредната токсична реплика, която чуваме или казваме на половинката си, без да си даваме сметка, че може да нараним. Понякога няма „грешен начин“, защото всеки има своята гледна точка. Определено поднесени по този начин съветите, ако целта ви е такава, могат да накарат другия да се почувства омаловажен, да заеме отбранителна позиция. Много по-добре би звучало„ Изглежда, че ти е трудно с това. Имам идея, която може да помогне.“

„Ти си твърде чувствителен/чувствителна.“

По време на конфликт или ако единият от двамата партньори е разстроен за нещо, отхвърлянето на емоциите, означава омаловажаване на чувствата, човека, връзката.

Свързани статии

Дори да не сме съгласни с гледната точка на другия, подобни токсични думи могат да доведат само до това другият да се отдалечи, да спре да споделя, да се занижи като цяло качеството на комуникацията във връзката.

Мълчание

Понякога мълчанието може да бъде също толкова вредно и токсично за връзката, колкото и казването на нараняващи думи. Обикновено спираме да разговаряме с партньора си, когато сме имали конфликтна ситуация, когато сме обидени и дори той/тя да има желание да се проведе разговор отговаряме с мълчание. Според американския психотерапевт Британи Буфард отказите да останем свързани по време на или след конфликт са като „бомба“, често оставяйки всеки партньор без разбиране защо другият е наранен или как да поправи ситуацията.

Коментирай