Семейство

4 важни нишки за комуникацията в брака или връзката

Бъдете честни за вашите желания

14.05.2021г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дългосрочните любовни връзки, бракът, рядко се оказват такива, каквито сме си ги представяли. Всекидневно партньорите преминават през ситуации, взимат решения, обсъждат важни и не чак толкова важни въпроси, свързани с деца, финанси и т. н. Но дали знаят как ефективно да комуникират и особено по въпроси, които всъщност ги правят двойка?

Когато еуфорията от влюбването премине, рано или късно рутината се прокрадва, а тя може да окаже негативно влияние и на комуникацията. Изгубим ли комуникацията, губим половинката си.

За щастие, има 4 важни нишки, които ако не изпускаме, можем да имаме добра комуникация с любимия човек. Ето кои са те.

Как се усеща истинската любов?

Бъдете честни за вашите желания

Помислете си добре какво искате от вашата половинка. Да говори повече или да слуша повече, когато разговаряте? Лошата комуникация може да ви накара да се чувствате като в капан на брака или връзката. Затова е важно да бъдете честни относно комуникацията с любимия човек. Много често се оказва, че жените, които се оплакват, че мъжете им не искат да говорят с тях, особено във важни моменти, всъщност имат нужда те да ги чуят, да ги изслушат.

Как да разрешите проблемите, вместо да се разделяте?

Приемете различията си

Когато говорим за комуникация в брака или връзката, трябва да имаме предвид, че мъжете и жените имат не само различни стилове, но и различни нужди. Дамите обикновено жадуват за съпричастност, докато мъжете търсят уважение от половинките си. Стиловете им на общуване отразяват тези различия. За жените поддържането на зрителен контакт е от съществено значение по време на разговор. Мъжете пък се чувстват удобно да говорят, докато правят нещо друго, а разговорът лице в лице понякога може да е натоварващ. За да бъде една комуникация ефективна е важно партньорите да прегърнат своите различия, но и да уважат другия по време на разговор, съсредоточавайки се единствено и само върху него.

Свързани статии

Слушайте с намерение да разберете

Това, което пречи на комуникацията на някои двойки е нежеланието да вникнат в процеса наречен слушане. Така изпускат важна информация за другия, която може да подобри интимността на връзката. В трудни мигове, когато единият партньор има нужда да бъде чут, той се нуждае само от това любимият човек да слуша състрадателно, да слуша без да съди.

Задавайте си отворени въпроси

„Добре ли си?“… Вероятно ще получите положителен или отрицателен отговор. Може да продължите с въпроси, които да отворят дискусия, особено ако виждате, че половинката ви е притеснена.

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Каква комуникация в ( преди 2 години )
Не вярвам в любовта и връзките! Много хора сега изобщо не се поглеждат, нито общуват, то какво остава да станат нещо повече - като напр. приятели, а да не говорим за брак и семейство. Те едно "Здравей" не могат да си кажат, то какво остава друго. Много мъже и жени си остават само колеги в работата и не се обвързват. Сега изобщо не се държи на това да създадеш семейство! Отношенията между мъжете и жените са изключително сложни. Има много хора, които имат хубави къщи и апартаменти, имат добри условия за отглеждане на семейство и деца, но никой не им обръща внимание и не иска даже и да общува с тях, то какво остава да се ожени/омъжи за нея/него. То тогава защо ли трябва да говорим за комуникация в брака, след като много мъже и жени не само, че не стигат до брак изобщо, ами не стигат дори и до там да проведат един елементарен разговор помежду си, или пък да излязат някъде заедно, а за това не е нужно да са женени, но те и за това не стават. Те въобще нямат никакви отношения. Така е като ни е такова криворазбрано мисленето за живота и за семейството, хората няма да се поглеждат и няма да създават връзки и семейства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар