Семейство

4 типа токсично родителство

Контролиращи родители

11.01.2022г. / 16 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяко семейство е различно. В някои има разбирателство, децата растат в щастлива семейна среда, усещат се подкрепяни, обичани, уверени в себе си. Не всички имат този късмет обаче. Има деца, чиито родители могат да бъдат определени като токсични личности. Те вредят на децата си емоционално, физически и продължават с тормоза си, дори когато детето стане възрастен.

Вижте 4 типа токсично родителство.

Безпогрешните родители

Такива родители възприемат неподчинението и непослушанието на децата, най-малките им прояви на индивидуалност, като атака срещу себе си и затова се отбраняват. Обиждат децата, разрушават самочувствието им и се оправдават, че така закаляват характера им. Обикновено децата, които растат с такива родители, започват да ги смятат за перфектни, обвинявайки себе си, че наистина не слушат, че често допускат грешки и не уважават родителите си.

Знаци, че сте добър родител, дори и да не мислите така

Неадекватните родители

Тяхната вреда е по-скоро от бездействието им, защото се държат като безсилни и безотговорни деца. Карат децата си да растат по-бързо и да отговарят на нуждите им. Така малките стават родители на себе си, на по-малки братя и сестри, понякога и на собствените си родители. Няма детство, има усещане за безпомощност, че не могат да направят нищо, за да подобрят семейната среда, в която живеят, не споделят своите емоции, защото няма кой да им обърне внимание.

Родители, които злоупотребяват с алкохол

Възможно е и двамата родители да обичат да консумират често алкохол или само при единия да е силно изразено това желание. Обикновено отричат, че имат проблем с пиенето, обещават, че ще спрат, правят го за известно време и след това отново посягат към бутилката. Винаги намират оправдание, за да пият.

Кибертормоз – как да разберем дали детето ни е жертва

Как този тип родителство се отразява на децата? Децата на алкохолици често стават самотници на по-късен етап от живота си. Трудно изграждат приятелства или любовни отношения, тъй като страдат от ревност и подозрение към другите. Като малки изпитват чувство на вина, че не правят нещо както трябва и затова родителите/родителят пие. В някои случаи такива вече пораснали деца също злоупотребяват с алкохол и други вещества.

Свързани статии

Контролиращи родители

Още един вид токсични родители, които винаги упражняват контрол върху децата си. Те са и големи егоисти и обикновено се вълнуват повече от собствените си нужди. Изпитват страх да не би да станат ненужни и затова правят така, че децата им дори в по-късна възраст да бъдат максимално зависими от тях.

Родителите манипулатори постигат своите цели, играейки ролята на жертва, използвайки заплахи, вменявайки чувство на вина, дори във вече порасналите си деца. Винаги създават една напрегната атмосфера или бързо успяват да развалят дори хубав повод за празнуване. Рядко виждат решения, вместо това, малките проблеми изглеждат за тях неразрешими.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 2 години )
kak da buda razbrana pravilno , bez da ima spor , i vupreki namesata na babet , koiato me uprekva 4e iskam da sum perfektna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар