Семейство

10 стъпки за справяне с лошото настроение и тревожността

Напомнете си, че отрицателните емоции са временни

08.02.2022г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът често се изразява под формата на тревожни мисли. Понякога голяма част от тях са неоснователни. Когато не ги овладеем, те могат да ни подведат по грешния път към депресията. Има случаи, в които негативните мисли ни завладяват и това може да ни се случва по-често, особено в дните преди или по време на месечния цикъл. Тогава също е важно да не им позволим да пречат на това да изпитваме радост от любимите ни занимания, да не ни демотивират. Когато сме тъжни ни се плаче и плачем. И това е нормално и е добре, защото снема част от напрежението, което изпитваме.

Вижте още 10 малки стъпки, с които можете да победите лошото настроение и тревожността.

1. Вземете меко одеяло или голям шал и се обгърнете с него. Помислете какво е усещането. Дали не е сякаш ви се случва една голяма, хубава прегръдка? Може да си пуснете и хубава музика, да запалите ароматизираща лампа или да си пуснете дифузер с етерични масла за добро настроение. Тук може да видите кои аромати действат благоприятно.

2. Сложете ръцете си за 2-3 минути под течаща вода или ако имате възможност вземете душ.

3. Опитайте се да назовете 5 неща, които можете да видите, 4 неща, които можете да чуете, 3 неща, които можете да докоснете и нещо, което можете да помиришете и/или вкусите. Докато изпълнявате тази задача, умът ви се отдалечава от безпокойството, което изпитвате.

5 ползи за психиката от силовите тренировки

4. Ако имате възможност излезте и се разходете около офиса, блока ви, в парка.

5. Още един начин да се справите с тревожните и негативни мисли е да гледате любими комедийни филми, клипчета, които да ви разсмеят.

Може ли стресът да повишава кръвната захар?

6. Концентрирането върху дъха ни и бавното дишане ни помага да почувстваме, че имаме повече контрол върху тялото си и неговата реакция към ситуацията, която ни тревожи.

7. Напомнете си, че отрицателните емоции са временни и независимо дали е след няколко минути, часове или на следващия ден, ще се почувствате по-добре.

Аюрведа билки и подправки при стрес

8. Фокусиране върху средата около вас. Вижте какви цветове са близо до вас, форми, текстури. Слушайте звуци. Опитайте се наистина да забележите нещата около вас. Правете това за около 30 секунди. Ако има цветове, които ви потискат – сменете ги.

Свързани статии

9. Почистете ненужните вещи. Когато ни обхванат негативни мисли, лесно можем да се отпуснем и да занемарим не само себе си, но и дома си, офиса. Дори и при вас това да не се е случило, вероятно имате поне една вещ, която вече не намира мястото си във вашия свят. Това може да е стар, счупен предмет, любимата чаша за кафе, която е за боклука, дрехи в гардероба, които няма да носите. Разчистването на такива ненужни вещи дава усещане за лекота в душата, но и проправя път за по-положителна енергия.

10. Медитация и дълбоко дишане. Може да звучи като клише, но наистина помага да се освободите от стреса и тревогите.

Коментирай