Здраве и красота

6 етерични масла за намаляване на стреса

Натурални антидепресанти, облекчаващи безпокойство и тревожност

02.12.2019г. / 09 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тревожността и безпокойството са част от ежедневието. Повишените нива на стрес в организма могат да доведат до редица сериозни физически заболявания и психични разстройства. Трудно е да избягаме от стреса, тъй като той е навсякъде около нас всеки ден. Можем обаче да се опитаме да му противодействаме по естествен и натурален начин. Етеричните масла с чудни ползи за здравето са един от тези ефективни начини за справяне със стреса. Ето и най-ефикасните сред тях за тази цел.

5 етерични масла, които стягат кожата и забавят стареенето

Масло от бергамот

Бергамотът има успокояващи свойства, които повлияват много добре негативните емоции и стимулират секрецията на хормони на щастието. Маслото от бергамот е подходящо при възникване на безпокойство, породено от страхове, при паник атаки и високи нива на стрес. Има успокояващо действие върху нервната система. Помага и при депресия.

Масло от салвия

Салвията подпомага функциите на централната нервна система, от която зависи секрецията и регулацията на хормоните. Ако освобождаването на биохимикалите, от които зависи доброто настроение е потиснато, може да се отключат депресивни и тревожни състояния. Употребата на масло от салвия подпомага намаляването на безпокойството и повишава настроението.

Масло от здравец

Етеричното масло от здравец е природен антидепресант. То повишава мозъчната активност и се бори активно с хормоните на стреса. Това масло е идеално за хора, склонни към остро развитие на внезапни депресии, паник атаки и дори суицидни мисли. То контролира нервната система и поведението.

4 етерични масла, потискащи стреса и тревожността

Масло от лавандула

Лавандулата е добре позната в традиционната медицина на много народи. Нейните свойства са доказани във времето. Тя има силен успокояващ ефект, бори се активно със стреса, допринася за нормализиране на съня и естествената почивка на тялото.

Масло от иланг-иланг

Етеричното масло от иланг-иланг също е природен антидепресант. То действа като стимулира качествения сън и потиска депресията. Полезно е в борбата с хроничната умора и липсата на енергия и мотивация. Организмът моментално реагира на ароматите му, които стимулират мозъчната и нервната функция.

Най-добрите етерични масла за жени

Масло от розмарин

Маслото от розмарин също се нарежда сред най-добрите природни средства против депресия и хроничен стрес. То има успокояващи свойства, които намаляват гнева, оправят лошото настроение и потискат тревожността и безпокойството.

Коментирай