Семейство

5 вреди, които нанасят твърде критичните родители

Този модел на родителско поведение често се прилага от контролиращи личности и нарцисисти

13.05.2023г. / 16 04ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Какви са характеристиките на критичните и твърде критични родители?

Те непрекъснато посочват грешките и неуспехите на децата си. Натъртват и акцентират върху тях постоянно. Негативни са, понякога дори жестоки в упреците си. Рядко са доволни от постиженията на децата си. Критичните родители често използват фрази, в които се усеща, че подценяват детето и дори го обвиняват за трудностите и неуспехите му. Изискват изключително много от децата си и го представят като загриженост и строгост. Но в реалност, това поведение е много по-токсично и обсебващо, затова е важно да проследим до какви последствия може да доведе при децата. И как бихме могли да го ограничим, ако усетим, че ние сме от типа твърде критични родители.

Този модел на родителско поведение често се прилага от контролиращи личности, нарцисисти и авторитарни хора.

По какво ще разпознаете критичния родител?

По начина на реакция, който е предимно обвиняващ и критикуващ. Жестоките коментари, които този тип родители отправят към децата си, създават неподкрепяща обстановка в дома, дори токсична атмосфера, която вреди на най-малките. В следващите редове ще разгледаме основните вреди, които критичните родители могат да нанесат на семейството си:

Токсична обстановка

Конфликти и скандали са често срещани в семейството на много критични родители. Вечното им недоволство създава токсична атмосфера, отчуждава децата и може да доведе до тяхното изолиране от родителите. А дистанцията и затварянето в себе си разрушава доверието във връзката дете-родител и това може да доведе до сериозни проблеми в живота на детето.

Колко опасни за родителските лъжи за подрастващите деца?

Поведенчески проблеми

Прекалено критичният модел на възпитание често се свързва с развитието на поведенчески проблеми при децата. Това може да е форма на неподчинение в дома или в училище, проява на агресия, разрушаване на различни видове имущество. Подобни проблеми в поведението не бива да се подценяват и подминават в никакъв случай с обяснението „той/тя е дете или тийнейджър“. Това са сигнали, че нещо важно се случва в живота на детето и трябва да се вземат мерки.

Думи, които децата имат нужда да чуват

Липса на самочувствие

Изключително строгите и взискателни родители невинаги осъзнават и може би, ако осъзнаваха, щяха да променят модела си на възпитание, че с критичния си поглед влияят негативно на самочувствието на децата си. Подрастващите младежи, които живеят с толкова критичен и недоволен родител много често изпитват съмнение в себе си, подценяват се и не вярват, че могат да се справят с поставените им задачи. Тази липса на самочувствие може да окаже пагубно въздействие върху децата, особено в периода на пубертета.

3 начина, по които родителите превръщат децата си в нарциси

Понижена мотивация

Друг негативен ефект, който може да се появи вследствие на този родителски метод на възпитание е липсата на мотивация. Когато едно дете почти не получава похвали, без значение от постиженията си, то постепенно започва да се демотивира, казвайки си: „Какъв е смисълът да се старая, когато не правя нищо, както трябва?“.

5 причини да оставите детето си да се провали

Перфекционизъм

Докато при някои деца се наблюдава понижена и дори отсъстваща мотивация, то при други подрастващи се забелязва формирането на перфекционизъм. Може би ще си кажете „какво толкова, тъкмо ще има по-високи изисквания към живота си“, но всъщност перфекционистите почти никога не могат да бъдат със задоволени критерии и това е техният голям проблем. Както в повечето области в живота, така и при моделите на възпитание важи максимата, че балансът е най-добрият начин и път към хармония.

10-те заповеди за родители на Януш Корчак

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Р ( преди 11 месеца )
Моите родители ме възпитаха така, отдавна съм порастнала жена, но на моменти се усещам, че се подценявам, не вярвам в себе си и по-лошото е, че приемам всяка малка грешка като огромен проблем и неуспех и съм склонна да се оправдавам и извинявам на околните за абсолютни дреболии, които повечето хора дори не забелязват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )