Семейство

Думи, които децата имат нужда да чуват

Помагат им във възпитанието

17.05.2021г. / 13 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашите самочувствие, добрина, увереност, отговорност се изграждат още в детските ни години. Има думи, които всяко дете иска и има нужда да чува. Те значат много за него и са ключови за възпитанието му. Вижте няколко добри примера.

Виждам, че се стараеш и полагаш усилия – Това определено ги мотивира и ги кара да се чувстват подкрепяни.

Разбирам как се чувстваш – Децата трябва да знаят, че разбирате чувствата им.

Представи се чудесно – За децата е важно да бъде забелязано, когато са били внимателни, изпълнителни, когато са показали добри резултати. Това ги насърчава да продължат в положителна посока.

6 неща, от които не се нуждаем, за да сме щастливи

Не трябва да си съгласна/съгласен с всички – Важно е да се изясни на децата, че не е нужно да следват тълпата, ако не желаят. Те също имат право на избор и мнение. И това не ги прави аутсайдери.

Обичам те безусловно – Да се чувства обичано е всичко, от което детето се нуждае, за да е щастливо.

Как да повишите положителната си нагласа

Знам, че можеш да се справиш – Ако децата знаят, че вярвате в тях, то те също ще повярват в собствените си възможности.

Задаваш чудесни въпроси – Децата обичат въпросите, въпреки че понякога питат за неща, които ни смущават. И все пак, това е начин да ги мотивираме да питат повече, да споделят повече.

Как един родител руши връзката с децата си

Извинявам се, за… – За децата е важно да знаят, че и възрастните грешат, а не само те. Извинението при допусната грешка учи малките да правят същото.

На всеки се случва да направи грешки и понякога грешките са полезни – Така детето ще се научи да приема грешките си, да признава за тях, но и да знае как може да се поправи.

Свързани статии

Ти си добър приятел – Децата имат своите истории с техните връстници. Затова когато детето е постъпило благородно е важно да знае как постъпват добрите приятели.

Не се отказвай, защото си съвсем наблизо – Тези думи са отново вдъхновяващи за децата. Защото им напомнят, че дори в трудни моменти, успехът може да е близо до нас и не бива да губим надежда.

Винаги можеш да научиш нещо ново – Понякога децата се отказват от определени неща, само защото не знаят как да ги направят. Тези думи може да ги насърчат да пробват неща, които не са опитали досега, като някакво хоби, да прочетат нова книга, забавни игри и т. н.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 2 години )
decata sa nai- hubavoto ne6to v jivota ni.i sa tolkova 4isti du6i.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар