Майчинство

5 причини да оставите детето си да се провали

Позволете му да прави грешки – полезно е за него

04.10.2019г. / 14 32ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Никой родител не иска да вижда как детето му страда. Всеки иска да предпази любимата си рожба от провали, грешки, които могат да му донесат болка впоследствие. Затова едно от най-естествените неща, които родителите правят, е да предпазват децата си всячески от допускане на грешки. Напътстват ги, което е хубаво, но също така им дават ясни насоки как точно да действат, за да не се провалят в дадено предизвикателство. Често взимат решения вместо тях, за да им покажат кое е най-правилното в конкретния случай.

Тези родители не си дават сметка колко вреда всъщност нанасят на децата си. Вместо да ги предпазят, те без да искат блокират способността на детето да взима самостоятелни решения, да се справя само с проблемите и да излиза от критичните ситуации.

С какво се отличават родителите на успешните деца?

Защо е добре да оставите детето да се проваля понякога, за да се научи да се справя с всяка ситуация по-нататък в живота си?

Предпазвайки детето си от провали, вие му насаждате чувство за безпомощност

Казваме това с предварителната уговорка, че никой родител не прави лоша услуга на детето си умишлено и съзнателно. Ясно е, че родител без грешки няма. Също така е ясно, че и протективните родители, които постоянно предпазват децата си от грешки го правят, за да могат децата им да са щастливи.

Крайният резултат обаче не е този, който сте желали, ако и вие подхождате по този начин. Рискът детето ви да се чувства безпомощно в зрелия си живот, когато от него се очаква да взима самостоятелни решения, е голям. Често при деца на „родители-хеликоптери“, (както условно психолозите наричат протективните родители), порастват като несигурни личности, убедени, че техните решения никога не са правилните. Затова и имат постоянна нужда да се съветват с родителите си, от които да получат напътствия.

Такива деца имат ниско самочувствие, свръхкритични са към себе си, нямат вяра в собствените си умения, склонни са да правят компромиси в професионален и личен план, които в повечето случаи са в техен ущърб.

4 основни родителски модела и последиците от тях

Създавате условия детето да развие депресия и тревожност в бъдеще

Изследване, публикувано в Child Mind Institute констатира, че деца, които са възпитавани да мислят, че провалът не е приемлив и грешки не трябва да се допускат, се борят много по-често с тревожност, безпокойство и депресия, отколкото деца, които са оставяни да се справят с различни проблемни ситуации сами.

Създавате погрешни представи у детето кое е правилно и на какво има право то

Според психолози, протективният подход на родителите към детето създава у него погрешно усещане за вписване в заобикалящия го свят, в обществото. Има вероятност детето да порасне без да си изгради ясни и точни представи за това кое е правилно и какво право има самото то да прави, да казва, да решава, как да се отнася към други хора. Тези умения до голяма степен се изграждат на база личния опит и взетите поуки от грешки и провали.

Оставяйки детето да се провали, родителят го научава да не смята грешката за нещо, от което да се страхува

Страхът от провал в някои случаи може да потисне креативността на детето, желанието му да опитва нови неща, да поема рискове, да приема предизвикателства, да се бори в живота. Такива деца често се отказват лесно заради несигурността си и страха от последствията от грешките. Затова и предпочитат да стопират сами прогреса си. Задоволяват се с малко и не смеят да излизат от зоната си на комфорт.

10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца

Отнемате им правото да направляват живота си като индивидуални личности

Когато родителят взима решенията вместо детето си, той несъзнателно му отнема правото да мисли критично, да разглежда ситуациите от всички гледни точки, да избира най-добрия вариант за решаване на проблемите. По този начин родителите без да искат отнемат правото на детето да управлява собствения си живот в бъдеще.

Коментирай