Свободно време

5 признака, че имате токсична връзка със себе си

Какво издава негативното ви отношение към самите вас

13.02.2023г. / 09 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От всички връзки в живота ни тази със самите себе си е най-важна. Отношението, което имаме към самите нас, оказва огромно влияние върху отношенията ни с другите, включително с интимните ни партньори.

Може да срещаме различни хора в живота си, с някои може да имаме връзки, раздели, трудни или щастливи отношения, но ако връзката със самите нас е нарушена, това може да се окаже сериозна спънка за нормално общуване и създаване на хармонична и пълноценна интимна връзка.

15 причини да се научиш да обичаш себе си

Токсичната връзка със себе си може да се отрази много зле на общуването и създаването на връзки. За да се справите с това, от първостепенно значение е преди всичко да разпознаете знаците, че имате негативно отношение към себе си. Когато не поставяте себе си като приоритет, осъждате се, неглижирате нуждите си, пренебрегвате желанията си, изказвате се негативно за себе си, всичко това рефлектира върху способността ви да създавате връзки с други хора.

Токсичната връзка към себе си може сериозно да повлияе на това как другите ви възприемат. Каквито сигнали излъчвате в нагласите си към себе си, такива реакции ще предизвикате и у околните. Негативното отношение към себе си поражда липса на уважение и отбягване от другите. Ако имате интимен партньор, той може да спре да ви уважава и да ви подценява като личност, ако имате лошо отношение към самите себе си.

Кои са 5-те основни признака, че имате токсична връзка със самите себе си?

Как да събудите любовта към себе си?

1. Изключително критични сте към себе си.

Добре е да имате ясна преценка за себе си и да сте критични към грешките и действията си, но не прекалено. Твърде многото самокритика не е полезна, защото потиска самочувствието ви и ви прави нерешителни, колебливи, страхуващи се и спиращи се от прогрес. Не правете от мухата слон и не приемайте всяка грешка като край на света. Поучете се от нея и продължете напред.

2. Оправдавате нездравословните навици.

Грижата за себе си показва отношението ви към вас самите. Ако имате лоши навици, които всячески оправдавате, това показва токсична връзка със себе си. Вместо да се концентрирате върху това да премахнете нездравословните навици и да се насочите към по-полезни практики в ежедневието си, вие продължавате да защитавате лошите си привички.

20 малки стъпки, с които да се погрижите за себе си

Свързани статии

3. Жертвате се твърде много.

Пренебрегването на себе си заради работа, партньор, приятели, семейство е лош навик. Ако не отстоявате нуждите и желанията си, и ги пренебрегвате в името на другите, това води до токсична връзка и отношение към самите себе си. Пренебрегването на себе си в много ситуации може да доведе до психически и емоционални проблеми.

4. Ниско самочувствие.

Ако имате ниско самочувствие, то е показателно за токсичната ви връзка със себе си. Не сте доволни от себе си, не се гордеете с постиженията си, не смеете да говорите пред хора с гордо вдигната глава, а предпочитате да си мълчите. Всичко това показва ниска самооценка и ниско самочувствие, които са ясен знак, че имате негативно отношение към себе си.

10 мисли, които да запазите за себе си във връзката

5. Търсите одобрение.

Ако вашето самочувствие е ниско, вероятността да смятате, че не се справяте добре с това, което вършите, е голяма. За да повдигнете самочувствието си, вие търсите постоянното одобрение на другите. Искате да ви хвалят, да забелязват усилията ви, кокетничите, когато ви направят комплимент и го оспорвате. Тези знаци издават вашата несигурност и негативно отношение към самите вас, защото издават, че не сте сигурни, че заслужавате похвали и одобрение.

Коментирай