Търся си приятел, но все не се получава. Какво да правя?

Въпрос в рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

22.06.2023г. / 13 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте, пиша ви, понеже понякога се чувствам тъжна. Преди известно време се влюбих в един приятел и всичко вървеше добре в началото, но впоследствие разбрах, че харесва мъже и всичко се обърка. Той прекъсна контакт с мен и изобщо не общуваме повече. Това понякога ме измъчва и настроението ми се променя постоянно. Главно защото нищо не ми каза и сама разбрах, чувствах се сякаш ми няма доверие. По принцип нямаше да го приема толкова зле, но това, че не сподели с мен, някак ме нарани. Започнах да си търся нов приятел, но с повечето от тях не се получава. Непрекъснато лъжат за това дали искат контакти или не, усмихват се и просто ме игнорират. Когато не могат да откажат, просто ме добавят, но не пишат много. Понякога си мисля, че избързвам, но не ми се чака, защото липсата на комуникация с него ми действа депресиращо и се опитвам бързо да намеря друг човек. Имам чувството, че аз трябва да правя всичко, а мъжете не си помръдват пръста, дори да кажат дали им допада или не. Също така не ме и отрязват напълно, а просто не отговарят в чатовете, което си мисля, че е много ужасно отношение спрямо мен. Предпочитам директно да си кажат, че не искат контакти с мен, за да не се надявам. Въпросът ми е дали да се откажа да се опитвам с нови мъже и да си живея сама до края на живота си свободно или да продължа да опитвам, тъй като имам чувството, че повечето пъти им досаждам?

Отговор:

Здравейте и благодаря за споделянето! Най-напред ще започна с поведението на вашия приятел. Без да имам достатъчно информация, допускам, че е възможно той да е усетил, че вие изпитвате нещо повече към него и да се е отдръпнал поради чувство на срам, объркване или от съобразителност да не ви нарани. Разбира се, може да има и други причини, които за съжаление само той може да каже, а ние – само да предполагаме. „дали да се откажа да се опитвам с нови мъже и да си живея сама до края на живота си свободно или да продължа да опитвам, тъй като имам чувството, че повечето пъти им досаждам?“ – за да имаме успех в комуникацията и общуването с противоположния пол, а и не само (като цяло със създаването на нови контакти и приятелства) е много важна нагласата, с която започваме процеса. Ако тръгваме „на всяка цена“, настойчиво, сякаш това е последният ни шанс, тогава отсрещната страна усеща това като безнадеждност и се отдръпва. Тоест трябва да променим стратегията. Също така, ако е необходимо, можете да се обърнете за съдействие по този въпрос и към специалист. Нямам информация за възрастта ви, но ето какво бих препоръчала като начало: Започнете да правите неща, които ви харесват, общувайте активно с ваши приятелки и приятели, бъдете активна в социален план – излизайте, общувайте, посещавайте събития, включвайте се в групови занимания, създайте среда, без натиск. И когато най-малко очаквате, ще започнат да се появяват и хора, които ще имат интерес да общувате. Пожелавам успех и съм в готовност да съдействам, при необходимост от по-задълбочена работа!

Поздрави,

Петя

* * *

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Коментирай