Родени за родители

7 здравословни и весели рецепти за деца

Направете на децата си вкусни сандвичи “медуза“

12.10.2023г. / 13 48ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Храната е нещо, което присъства във всеки наш ден. Тя ни дава енергия, зарежда ни с ценни витамини и минерали, кара ни да се чувстваме живи. Разбира се, ако искаме и да сме здрави, трябва да помислим много добре какво точно консумираме. Това понякога се оказва доста трудна задача за нас, въпреки количеството информация, с което разполагаме. А ако говорим за децата – темата се усложнява още повече.

Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко забавни и здравословни рецепти, които вашето дете ще хареса. Ето ги и тях:

„Лъвски“ палачинки

Разбира се, че палачинките са любими на всички, но ако искате да ги направите забавни, те не трябва да са обикновени палачинки. Направете ги както обикновено (но една идея по-малки) и подредете около тях резенчета мандарини. Сложете за нос половин ягода, а муцунката на лъва може да бъде лъжица заквасена сметана или цедено мляко. За мустаци използвайте няколко шоколадови солети, а за очи – няколко капки разтопен шоколад (стафиди или каквото ви хрумне).

Свързани статии

Сандвич „медуза“ с фъстъчено масло

Намажете една филийка хляб с фъстъчено масло. Отдолу я отрежете така, че да бъде леко неравна. За пипала на медузата нарежете на много тънки и дълги ивички тиквичка. За очи използвайте резенче белтък и по-малко парченце маслина. За уста можете да сложите тънко парче чушка.

Свързани статии

Шоколадово-бананови близалки

Има една вълшебна дума за всяко дете – и тя е „шоколад“. Ако организирате домашно парти и искате да приготвите нещо вкусно за децата – разтопете малко шоколад (по избор – черен, млечен или бял), потопете в него обелените банани и ги сложете за малко във фризера. Можете да развихрите фантазията си и да допълните декорацията с цветни пръчици, ядки, кокосови стърготини и др.

Свързани статии

Суши от тортила

Ако децата ви харесват суши, можете да им предложите този забавен и бюджетен негов вариант. Нарежете зеленчуци, добавете малко сварен и овкусен бял ориз. Разстелете го върху обикновена или пълнозърнеста тортила и завийте като суши. Нарежете на малки хапки.

„Гъсеници“ от грозде

Оформете сладурски гъсеници от зрънца грозде. За целта – ще са ви необходими няколко дървени шишчета за барбекю. Нанижете на тях гроздови зрънца, а за да направите главата на гъсеницата – използвайте чери домати или едри череши. Очите можете да направите от бита сметана и много малко парченце шоколад.

Свързани статии

Сандвич „кораб“

Това не е обикновен сандвич, а началото на едно пътуване! Пригответе на вашето дете тази забавна закуска като разделите квадратна филийка на две. Едната триъгълна част намажете с крема сирене и я разделете на две. При другата част добавете освен сиренето и малко кашкавал. Подрежете леко ъгълчето на филийката. Сложете над нея двете части (платната), разделени от тънко резенче кисела краставичка (мачтата). Няколко боровинки могат да изиграят ролята на море, а пък резенчета чушки – на отлитащи птици.

Свързани статии

Тост „бухалче“

За да го приготвите на вашите деца, ще са ви необходими няколко филийки франзела. Намажете я с фъстъчено масло. За очи на бухала използвайте резенчета банан и по една боровинка. Крилцата на бухала направете от разполовена ягода, а клюна – от малко триъгълно парченце ягода.

Коментирай