Майчинство

6 здравословни закуски за бебета и малки деца

Пригответе вкусни овесени бисквити

14.08.2023г. / 05 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, заедно с въздуха и водата, е нужна на тялото ни, за да можем да живеем. Всички осъзнаваме важността на качеството на продуктите и хранителните вещества, които те съдържат. Без значение каква е нашата визия за здравословно хранене, понякога ни коства доста усилия, за да успеем да се храним правилно. А какво да кажем, когато станем родители и се опитаме да възпитаме у децата си този усет? Задачата се усложнява неимоверно.

Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко здравословни закуски за бебета и малки деца, които ще им помогнат да растат здрави и силни. Ето ги и тях:

Плодово смути

Тази популярна хранителна напитка се превърна в част от хранителния режим на мнозина от нас. Защо тогава да не я предложим и на децата си? Комбинирайте прясно мляко, банан, горски плодове и по желание можете да добавите зеленчуци, които да „скриете“ – като например бейби спанак, сварен сладък картоф, тиква, добавяйки по желание масло или пък семена. Така само в една чаша смути можете да комбинирате ценни хранителни вещества като фибри, въглехидрати, мазнини и протеини.

Съставки, които ще подобрят вашите смутита

Яйчени минимъфини

Яйцата са здравословна и питателна храна, която е изключително полезна както за възрастните, така и за децата. Щом навършат подходяща възраст, можете да предложите на вашите мъници този здравословен вариант на мъфини. За целта си пригответе яйца, сирене по избор (може и котидж, пармезан или извара), настърган морков или тиква, малко лук и масло. Разбъркайте продуктите в купа и отсипете по малко от сместа в намаслена форма за малки мъфини. Преди да ги изпечете, добавете по ½ ч. л. краве масло. Печете на предварително загрята фурна, до получаване на кафеникав загар.

Мъфини с банани и боровинки

Овесена каша

Овесените ядки може и да не са от любимите продукти на децата, но може би това, което не им харесва е тяхната консистенция. Ето защо се опитайте да експериментирате с фини овесени ядки, които да накиснете във вода от предната нощ. На сутринта ги отцедете и добавете малко прясно мляко, настъргана ябълка, щипка канела и няколко стафиди или нарязани на ситно фурми.

Здравословни закуски за много енергия

Овесени барчета с домашно сладко


От това вкусно предложение можете да се възползвате и вие. Направете си тесто като смесите фини овесени ядки, фъстъчено (или бадемово) масло или тахан, екстракт от ванилия, щипка канела, щипка сода бикарбонат, мед или кленов сироп за подслаждане. Вземете 2/3 от тестото и го разстелете с ръце по дъното на малка намаслена тавичка. Отгоре сложете тънък слой домашно сладко от плодове, покривайки с малки късчета от останалото тесто. Печете в предварително загрята фурна, докато овесените ядки се изпекат.

Полезни закуски за силен имунитет

Кокосов пудинг с чиа и малини

За да приготвите тази вкусна закуска на вашия мъник, ще са ви необходими съвсем малко време и следните продукти: 1 консерва кокосово мляко, 1 банан, шепа замразени горски плодове, 2 с. л. семена от чиа. Блендирайте всички продукти без семената. След като получите гладка консистенция, разпределете я в чашки или малки бурканчета и тогава добавете семената от чиа. Оставете в хладилник за цяла нощ и поднесете на сутринта.

5 рецепти за бисквитена торта

Овесени бисквити с ябълка и морков

Необходими продукти:

  • 150 г пълнозърнесто брашно;
  • 100 г фини овесени ядки;
  • ½ ч. л. сода бикарбонат;
  • ½ ч. л. бакпулвер;
  • 1 яйце;
  • 50 г разтопено кокосово масло;
  • 60 г мед (или захар);
  • ванилов екстракт;
  • 80 г настърган морков;
  • 80 г настъргана ябълка;
  • 1 банан.

Загрейте фурната на 180 градуса и покрийте тавичката, в която ще печете бисквитите, с хартия за печене. В голяма купа смесете брашното, овесените ядки, содата, бакпулвера и канелата. В по-малка купа разбийте яйцето, заедно с разтопеното кокосово масло, меда (или захарта) и ваниловия екстракт. Добавете тази смес към сместа със сухите съставки. Най-накрая сложете и настърганите морков и ябълка, както и банана. Размесете добре съставките. Оформете топчета с големина около 2 см, наредете ги в тава и леко притиснете всяко едно от тях с вилица. Печете около 13-15 минути.

Коментирай