Семейство

Какво да правите, когато детето се държи невъзпитано?

Опитайте се да запазите спокойствие

16.02.2024г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако попитаме по-възрастните хора, може би ще кажат, че в днешно време децата са много разглезени и ние, техните родители, сме виновни за това, заради „мекото“ си отношение. Дали наистина е така и каква е връзката между възпитанието и нашето отношение към децата? В следващите редове ще ви споделим няколко тактики за справяне, когато детето се държи невъзпитано. Ето ги и тях:

Уверете се, че детето ви знае, че го чувате 

Да уведомите детето си, че чувате неговите притеснения или разочарование е жизненоважно, когато се сблъскате с трудно поведение. Избухването на вашето малко дете често е вик за помощ или внимание. Затова се уверете, че детето знае, че е чуто всеки път, когато изразява гняв, тъга или разочарование. Колкото по-добре се стремите да разберете неговите гледни точки, толкова по-лесно става да говорите с него и да разрешите проблема.

Свързани статии

Научете детето, че действията му имат последствия 

В зависимост от сериозността на инцидента може да се наложи допълнително наказание, за да оставите трайно впечатление. Избягвайте импулса да използвате наказание за всичко, което им е скъпо (като екранно време или десерт). Ако по-голямото ви дете е бутнало по-малкото от колелото му, това означава, че собственото му колело трябва да бъде отнето, а забраната на видеоигрите е произволна. Това е класическият подход „накарайте наказанието да съответства на престъплението“.

„Последиците трябва да бъдат уместни както по вид, така и по сила“, предупреждава д-р Дж. Кили Хамли, професор по психология в Университета на Британска Колумбия, който изучава детското поведение. „Ако наказанието е несправедливо, произволно или ненужно, може да има обратен ефект.“ Понякога в разгара на момента е полезно родителите да се отдръпнат и също да си поемат дълбоко въздух. 

Дръжте се така, както искате детето ви да се държи

За да помогнете на детето си да бъде уважително, трябва да живеете според собствения си принцип и да действате уважително към детето си, независимо от поведението му. Трудно е да продължите да се държите с уважение към детето си, дори когато то ви обижда, но е толкова важно да бъдете добър пример за подражание. Действайте почтено, без да изпускате детето си от контрол.

Свързани статии

Не приемайте поведението на детето лично 

Не приемайте поведението като лична атака – въпреки че може да почувствате, че това е така. За да помогнете на детето си да прояви уважение, разберете, че грубото му поведение може да е израз на разочарованието му от липсата на независимост, а не атака срещу вашия авторитет. Не го приемайте лично; просто дръжте детето отговорно за всяко грубо поведение. Също така може да е добра идея да помислите дали му давате достатъчно независимост. Може би е време да позволите на детето си да прави повече собствени избори и да се изправя пред последствията, независимо дали са добри или лоши. 

Потърсете професионална помощ 

Ако вашите стратегии за дисциплина не работят, потърсете професионална помощ. Започнете, като говорите с педиатъра на детето си относно вашите притеснения. Той може да ви насочи към подходящи специалисти. Професионалист може да е в състояние да предостави на вас и вашите деца интервенции, умения и подкрепа, които ще ви помогнат да възвърнете контрола над семейството. 

Запазете спокойствие 

Може да е изкушаващо да станете жертва на собствените си емоции по време на стрес и да избухнете в гняв, когато детето ви се държи лошо. Въпреки това запазването на спокойствие е от ключово значение. Направете всичко възможно да запазите спокойствие, за да можете да разберете и да се справите със ситуацията. Направете крачка назад, поемете дълбоко въздух и подходете към ситуацията със спокойно поведение. Не забравяйте, че е нормално всички малки деца да преминават през някои трудни фази от време на време. Вместо да се опитвате незабавно да промените поведението на детето си, най-добре е първо да се съсредоточите върху собствения си отговор. Естествено е да се чувствате разочаровани, но е важно да знаете и как да управлявате гнева си.

Не се опитвайте да принудите детето си да ви уважава

Колкото и изкушаващо да е да се заявите, като кажете: „Аз съм родителят, така че трябва да ме уважаваш!“, изискването на уважение от детето ви вероятно ще има обратен ефект. Защо? Просто е невъзможно да накараш някого да те уважава, когато поставяш тези ултиматуми – така се подготвяш за провал. Вместо да се опитвате да контролирате чувствата на детето ви към вас, дръжте фокуса върху поведението му. Напомнете му, че макар да не харесва някое правило, то трябва да го спазва и да ви нарича с обидни думи няма да промени това. Подчертайте факта, че грубостта е грешна, независимо как се чувства човек.
 

Коментирай