Семейство

6 ценни качества, които да предадете на децата си

Научете детето да се концентрира върху задачите 

09.01.2024г. / 17 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Често пъти, когато мислим какво наследство ще оставим на децата си, ние имаме предвид материалната страна на нещата. Но дали това е най-важното? Разбира се, че не. Добрата основа и придобивки невинаги са гаранция за щастлив живот. Ако искате да завещаете нещо наистина ценно, нека това бъдат някои от следните качества:

Самоувереност 

Самоувереността е основен инструмент, който може да помогне на вашите деца да успеят в училище и да бъдат по-добри в изразяването на мислите и чувствата си. С малко повече самочувствие, вашите деца ще могат да участват активно в клас, да се наслаждават на дейности на открито по-свободно и да бъдат по-уверени в себе си по време на събития, предизвикващи стрес. Как да им помогнете? Можете да ги научите на самоувереност, като се фокусирате върху развитието на умения – като например хоби или някакво ново преживяване. Преодоляването на предизвикателствата ще им позволи да излязат от създалата се ситуация по-уверени в собствените си способности. Дейности, които изграждат характер могат да включват уроци по актьорско майсторство, музика и изкуство. По този начин ще ги направите по-смели, ако са срамежливи когато са сред нови хора или когато изпитват нови преживявания. Можете също да помолите децата си да напишат писмо до себе си, като споменат с какво се гордеят и постиженията, които са им донесли радост – това ще ви помогне да ги опознаете по-добре. 

Свързани статии

Отговорност 

Ако самите вие изпитвате трудност да дефинирате отговорността, ето едно примерно определение за нея – това е инициативата да се държим по подходящ начин и да изпълняваме задълженията си като продуктивен член на обществото. Научете децата си да бъдат отговорни, като вие самите бъдете такива. Някои примери за отговорност могат да бъдат много лесни и елементарни – като например оправяне на леглото сутрин или миенето на зъбите. Ако искате да „преподавате“ отговорност на децата си, научете ги да определят крайни срокове и да ги спазват, било то за дейности в училище или у дома. 

Емпатия

Емпатията може да помогне на децата ви да разберат какво чувства друг човек, когато говори и да им предостави необходимият комфорт и подкрепа, от която се нуждаят. Това качество може да помогне на децата да се приспособят към социалната динамика и да осъзнаят по-добре емоционалното си развитие. Страхотен начин да преподавате емпатия на децата си е чрез игра с кукли – така те ще научат защо емпатията е важна, когато видят как куклите взаимодействат, нараняват се, извиняват се и съжителстват една с друга. Друг метод да ги научите на емпатия е чрез активно оценяване на емоциите на героите от книга с разкази или откъс. Така вашите деца могат да развият умения за съпричастност. Можете също така да ги накарате да обмислят минали неправилни поведения и да споменете какви подходи са били по-адекватни за разрешаването на възникналите конфликти.

Свързани статии

Уважение 

Друга основна черта, която трябва да бъде част от характера на децата е уважението. То се отнася до разбирането на стойността на другите хора като човешки същества и упражняването на признателност към тях. Уважението се проявява при децата, когато те не обиждат своите близки, авторитетни фигури или дори своите познати. Предаването на уважение към децата може да включва даването на конкретни примери за това как да се отнасяме към другите по начина, по който те трябва да бъдат третирани.

Търпение

В забързаното ежедневие и динамиката на живота ни, търпението се оказва истинска добродетел. От нея се нуждаят всички деца днес, а навярно и вие – техните родители. Търпението е от ключово значение за дългосрочното мислене и изграждането на целенасочено мислене. Можете да увеличите търпението на децата си като им помогнете да не бъдат импулсивни, неуважителни и раздразнителни. Как да направите това? Най-вече чрез забавено удовлетворение и показване на това колко е важно изчакването. Упражненията за търпение, ролевите игри и практикуването на сложни задачи могат да култивират търпение. Децата ви могат да участват в дейности като: подреждане на карти, медитация, градинарство, готвене, подреждане на дома и др. Така ще могат да получат интуитивно усещане за това какви награди могат да се извлекат ако проявят търпение.

Свързани статии

Смелост

Помогнете на детето си да има нагласа никога да не се отказва и внушете в него ценности като отдаденост и упорит труд. След като накарате детето си да повярва, че всичко е възможно с упорит труд и ангажираност, то ще бъде неудържимо! Освен това така ще научи, че няма преки пътища към големите постижения и нищо велико не идва лесно. Ето и няколко начина, по които можете да помогнете на детето си да изгради смелост и устойчивост. Стойте настрана от негативни мисли за неуспех и помогнете на детето си да се концентрира върху заданието или задачата. Например ако смята дадена задача по математика за трудна, детето трябва да ѝ обърне повече внимание, вместо да я пропуска. Помогнете на детето си да намери своята страст. Когато децата харесват нещо страстно, за тях става по-лесно да се съсредоточат върху него и да работят за постигане на целта си. Похвалете постоянството и усилията на децата и ги насърчете да ценят упоритата работа, вложена в постигането на нещо.
 

Коментирай