Майчинство

Най-честите грешки, които допускате при възпитанието на децата

Възпитавайте децата с поведението, а не с думите си

20.03.2023г. / 14 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували поговорката, че за да се отгледа дете е нужно цяло село и дори сме се питали къде точно е това село! Шегата настрана, родителството е трудна задача и проект, който е с начало, но без краен срок. Той отнема енергията ни, както физическа, така и емоционална. Стараем се да дадем най-доброто от себе си, раздаваме се, но има ситуации, в които сякаш поведението на децата ни „плясва“ по челото. След като се отърсим от този „плесник“, установяваме, че сме сбъркали. Въпреки усилията и тоновете прочетени книги. В следващите редове ще ви споделим кои са най-честите грешки, които всеки родител допуска и как можете да ги предотвратите. И така:

Не оставяте детето си да изследва света

Още със самото си раждане децата са „програмирани“ да изучават света и всичко наоколо. И това е напълно обяснимо – те трябва да научат всичко, започвайки от значението на вашето изражение. През целия си живот, дори когато са тийнейджъри и след това, децата не спират да се учат под някаква форма. Макар и да сте на този свят по-дълго от тях, не изземвайте тази важна тяхна функция. Опитайте се да давате съвети и да сте близо до детето си, ако нещо не е наред. Но недейте да вървите собствения им път вместо тях. Така рискувате да възпитате човек, който се страхува да поеме живота в свои ръце и който вечно ще очаква, че вие ще сте до него. Както една поговорка гласи: „Не се опитвайте да предпазите детето от падане, бъдете първият, който ще му подаде ръка.“

Не поставяте граници

Свързани статии

Ако се чудите защо повтаряте едно и също, а децата ви сякаш не ви чуват, вероятно някъде по пътя на възпитанието сте пренебрегнали важността на задаването на граници. Трябва ясно и категорично да заявите на детето си и най-вече да му покажете докъде може да стигне. Децата са умели манипулатори и постоянно се опитват да прекрачват невидимите граници малко по малко, като така ви опознават и усещат колко далеч могат да стигнат. Опитайте се да наложите стриктен режим на хранене, игра, сън, започвайки още от следродилния период, като по този начин създавате рамки на поведение.

Бъдете на едно мнение

Вашето дете трябва да знае, че това, което казвате и мнението ви по определен въпрос напълно се припокрива с това на вашия партньор. Избягвайте да коментирате аспекти от възпитанието и най-вече да спорите пред детето. Това ще го обърка и ще създаде у него усещането, че може да прави каквото си поиска. Децата трябва да се чувстват защитавани от родителите си, в противен случай те „вземат нещата в свои ръце“. А това може да рефлектира върху поведението и да провокира агресия.

Бъдете пример

Ако постоянно се опитвате да научите на нещо децата си, замислете се дали вие реално практикувате това, което „проповядвате“. Не забравяйте, че личният пример е най-доброто възпитание, което можете да дадете на децата си. В тяхното съзнание, щом вие правите нещо, значи то е позволено и те недоумяват защо вие им го забранявате. Нека това е вашата сигнална лампичка следващия път, когато хапвате любимия ви шоколад.

Постоянно се опитвате да забавлявате децата

Свързани статии

Към днешна дата повечето деца страдат от хронична скука. Вероятно изразът: „Скучно ми е“ ви е до болка познат. Но вместо да се чудите с какво да запълните времето на детето си и да изпадате в тиха лудост всеки път, когато то няма какво да прави, направете точно обратното. Оставете го да скучае! Вярвате или не, това може да бъде от огромно значение за формирането му като личност. Както вие сами сте се убедили, за да стане каквото и да било, първо трябва да се изчака. Защо тогава се втурвате към смартфона при първите признаци на скука? Оставете детето си да бъде креативно и да използва едно от най-ценните си качества – въображението.

 

Коментирай