Семейство

Братът на мъжа ми не ме харесва. Какво да правя?

Въпрос в рубриката на психолог Петя Георгиева

10.04.2024г. / 14 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте, много ще съм благодарна, ако ми дадете някакъв съвет.

Случаят е следният: с мъжа ми живеем врата до врата с неговия брат, в два съседни апартамента. Но не поддържаме нормални отношения, защото брат му не ме харесва, никога не ме е харесвал и дори си е позволявал грубо отношение спрямо мен.

Откакто живеем в два съседни апартамента положението стана още по-зле. Той се оплаква, че вдигаме шум (имаме две малки деца, няма как да няма шум). Дори ни обвинява, че го правим нарочно, за да го дразним. От своя страна, явно, за да ни отмъсти за шума, той непрекъснато пуска силна музика, без да се съобразява с часа, дали децата спят и т. н. Мъжът ми не предприема нищо, защото не иска да влиза в конфликт с брат си и ми казва, че трябва да се примиря с това поведение. Но аз не само, че не мога да се примиря, но и се озлобявам срещу апатията на мъжа ми и бездействието му. Той започва да мисли, че съм злобна, а аз мисля, че е страхлив...

Какво да правя, как да постъпя с него и с брат му? Не искам да се караме заради това, но усещам, че започва да вреди на отношенията ни.

Отговор:

Здравейте,

Благодаря за споделянето! Тази ситуация наистина е много неприятна, според мен както за вас, така и за всички други участници в нея. Сложността идва и от „преплитането“ на следните три различни отделни семейни системи, в случая:

1. Вие, мъжът ви и децата;

2. Братът на мъжа ви;

3. Мъжът ви и брат му.

Моето подозрение е, че реакцията на мъжа ви на апатия е неговият начин да се справи с конфликта, което, разбира се, не помага по никакъв начин на вас и на вашето семейство.

Моята препоръка е да смените подхода към мъжа ви, тъй като допускам, че по начина по който се случват нещата помежду ви в момента, не се постига желания от вас резултат, което вероятно ви кара да се чувствате неподкрепена и дори наранена от него и неговото невзимане на отношение. Какво конкретно имам предвид?

Да разговаряте по тази тема с мъжа ви, но спокойно, не обвинително, да подходите с разбиране и към него, тъй като и той е възможно да се чувства сякаш между „чука и наковалнята“ и да опитате да разберете: Какво го кара да не взима отношение по този въпрос?, Има ли нещо, което го плаши, че ще се случи, ако направи забележка на брат си?, Страхува ли се от нещо и ако да, от какво?

Наблегнете на това, че вие можете да опитате да проявите разбиране, но и същевременно имате нужда от неговата подкрепа и че все пак вие четиримата (с двете ви деца) сте едно семейство и че е добре ясно да поставите границите си.

Моята препоръка, ако решите, е да работите по-сериозно със специалист в сферата на семейната и брачна терапия по темата с поставяне на границите.

Пожелавам успех и оставам на разположение при нужда,

Петя Г.

Свързани статии

* * *

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Коментирай