Какво да промените в поведението си, ако детето не ви слуша? 

7 важни промени

10.06.2024г. / 13 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Колкото и да се опитвате да разберете психиката на малките деца, със сигурност има моменти, в които сякаш се чувствате напълно безпомощни. Ето защо, в следващите редове ще ви споделим няколко начина, чрез които да съумеете да накарате малкия човек да ви слуша.

Бъдете на неговото ниво

Когато имате нужда от вниманието на детето си, уверете се, че привличате вниманието му – това означава зрителен контакт. Когато се наведете и го погледнете в очите, не само се уверявате, че то ви вижда и чува, но по този начин укрепвате и комуникацията между вас. Това означава да спрете за момент и да отидете в другата стая, при детето. Близостта е от ключово значение, по този начин вие не издавате заповеди от другата стая – вие говорите с детето пълноценно.

Уверете се, че детето ви е разбрало

Лесен начин да се уверите, че вашето дете ви е чуло и че разбира, е да го помолите да повтори казаното от вас. В областта на медицината проучванията показват, че 40-80% от информацията, която лекарите предават на пациентите, е или напълно забравена, или неразбрана. За да се борят с това недоразумение, лекарите са започнали да използват метода на обратно обучение, който призовава пациентите да „научат“ от лекаря какви инструкции за лечение са им били дадени току-що.

Доказано е, че този метод драстично увеличава задържането на информация от пациентите. Същият метод може да се използва ефективно и при деца. След като осъществите зрителен контакт, съкратете изказа си и ясно обяснете какво трябва да направи детето ви, спокойно го помолете да повтори това, което току-що е чуло.

Свързани статии

Премахнете „недей“ от речника си

„Не докосвай брат си.“, „Не тичай в магазина.“. „Не си играй с храната си.“ Отрицателните команди, като „не“ и „недей“, изискват от децата да обработват двойно повече информация.

Децата трябва да отговорят на два въпроса:

1) Какво НЕ иска (родителят ми) да правя?

2) Какво иска да направя той вместо това?

Това е объркващо и противоречиво. Например ако кажете „Не пипай брат си“, детето трябва да спре настоящото поведение и да определи подходящото алтернативно поведение. Защото за детето това означава: „Ако не мога да го докосна, означава ли това, че не мога да го прегърна?“ Вместо това кажете на детето си какво да прави. Вместо „Не пипай брат си“, опитайте „Използвай нежни докосвания, когато пипаш брат си“ или „Брат ти не иска да бъде докосван в момента, така че, моля, дръжте ръцете си скръстени, докато сме в колата“. Вместо „Не оставяй играчките си навсякъде по пода“, опитайте: „Моля, поставете играчките си в кошчето за играчки“.

Свързани статии

Споделете наблюдение

Ако видите задача, която е оставена несвършена, изчакайте, преди да направите голяма забележка. Вместо това просто направете наблюдение: „Виждам яке на пода“, вместо „Вдигни си якето“. Или можете да попитате „Какъв е планът ти за изхвърлянето на боклука днес?“ „Какъв е твоя план за...“ е чудесна стратегия за избягване на борби за власт. Тази реплика е овластяваща, защото е предполагаемо от ваша страна, че детето има план. Така давате възможност на детето ви да запази авторитета си и бързо да измисли план на момента, ако досега не е имало такъв. Тогава детето би казало нещо от сорта на: „О, да! Смятах да изхвърля боклука веднага след като свърша обяда си.“ Това ви дава шанса да поставите положително овластяване на родителството в целия разговор. След това вие можете да му благодарите: „Това е страхотно – наистина оценявам помощта ти.“

Казвайте „да“ по-често

Помислете за това за момент. Каква е вашата нормална реакция към 100-те молби, които получавате от него всеки ден? Когато сте бомбардирани с искания, е трудно да ги пресеете по смислен начин, така че просто предоставяйте готови отговори: „Не, не днес“; „Не, нямам време за това.“; „Не.“ Но когато „не“ е вашият постоянен отговор, не е чудно, че децата спират да слушат вашите искания!

Търсете причини да казвате „да“ по-често. Вашите положителни отговори ще започнат да изненадват и радват детето ви и ще го накарат да обръща повече внимание, когато поискате нещо! Вместо „Не, не можем да отидем в парка“, кажете: „Паркът звучи страхотно! Да отидем в петък след училище или в събота сутрин?“ Вместо „Не, не може да ядеш сладолед“, кажете: „Сладоледът е вкусен! Би ли го хапнал за десерт в събота или неделя вечер?“ Въпреки че все още ще има ситуации, които изискват твърдо „не“, предлагайки повече „да“, ще увеличите шансовете детето ви да ви слуша повече.

Свързани статии

Съкратете речта си

Родителите и особено майките са склонни да превърнат петсекунден отговор в петминутна дисертация! Когато се опитвате да привлечете вниманието на детето си, бъдете възможно най-кратки и то дори няма да има време да ви даде негативен отговор!

Кажете „Благодаря“ предварително

Вашето превантивно „Благодаря“, ще насърчи децата ви към добро поведение. Когато кажете: „Благодаря ти, че прибра играчките“, вие увеличавате шанса детето да изпълни това, за което го молите. Хората като цяло (и особено) децата, обикновено ще оправдаят нашите очаквания, ако ги отправяме по положителен начин. Ако ги уведомим предварително, че им вярваме да направят правилното нещо, това ще култивира отворени комуникационни линии и ще увеличи вероятността задачата да бъде изпълнена.

Свързани статии

Коментирай