5 поверия за Малка Богородица на 8 септември. Снимка: istock
На 8 септември ще отбележим празника Рождение на пресвета Дева Мария или както българите го наричаме, Малка Богородица. Голяма Богородица празнувахме на 15 август. На 8 септември всички с имената Мария, Борис, Богдан отново могат да се поздравят и да почерпят за здраве, защото имат имен ден.
Има старо поверие, че на този празник домакинята вкъщи не бива да шие или да тъче, за да не се разболяват децата и да не донесе нещастие в дома.
На празника рано сутринта се меси питка, която се нарича Богородичен хляб. По традиция той се намазва с мед. Може да се украси с тестени фигури – пиленца или слънца, които са символ на детството. По подобие на чупенето на питката на Бъдни вечер и тази питка се разчупва, като първото парче се оставя за Богородица. След това се оставя за дома, за семейството, за добитъка. В някои краища на страната е имало обичай да пазят парчето, наречено на Богородица, чак до 26 декември.
Друго поверие гласи, че на този ден се прави курбан за здравето на децата. В жертва се принася животно, най-често женско – овца. От курбана се раздава на бедните, приема се, че Светата Майка е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата.
Според народния обичай се вари жито, то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве. В някои райони между Голяма и Малка Богородица се спазва строга забрана – жените не перат, не тъкат, не шият, не месят хляб, за да са здрави децата им.
На този светъл празник има традиция да се правят много кръщенета и сватби.