Меню

Много лесен трик за проверка на годността на яйцата

24 януари 2019 | 09:31 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

В хладилника на почти всяко домакинство има кора с яйца. Понякога забравяме да проверяваме срока им на годност, въпреки че яйцата са продукт с доста голяма дълготрайност и могат да се консумират известно време след изтичането на срока. При неправилно съхранение или по някакви други причини, например ако ги държите на вратата, където температурата в хладилника е по-висока и има риск да се развалят, яйцата могат да станат негодни за ядене.

Как лесно да разберете дали можете да ги консумирате или е по-добре да ги изхвърлите?

Напълнете голяма купа със студена вода. Внимателно поставете яйцето в купата. Важно е водата да го покрива изцяло. Използвайте лъжица, с която да поставите яйцето, така че да не потъне прекалено бързо или да се спука.

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Ако то потъне и застане настрани на дъното на купата, значи е прясно и свежо и няма причина да се притеснявате от консумацията му.

Ако потъне, но стои изправено и леко се клатушка, яйцето пак е прясно, но е леко остаряло. Въпреки това е годно за консумация и безопасно за здравето.

Ако обаче яйцето не потъне и остане да плава на повърхността на водата, тогава не го яжте. Или е развалено, или е прекалено старо.

Защо развалените и стари яйца плават?

Черупките на яйцата са твърди, но порести. Когато яйцата остареят, въздухът започва да навлиза през черупката и да се движи свободно във вътрешността, а съдържанието на яйцето губи течностите си, изсъхва и се свива.

5 грешки, които правим със суровото пиле

Колкото по-старо е яйцето, толкова повече въздух съдържа, което го кара да плава във водата.

За да сте най-сигурни дали да ядете такова яйце, проверете миризмата му след счупване.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай