Меню

Топ 10 здравословни масла за готвене

Кои са полезните мазнини в кухнята

02.07.2025г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Кои са най-полезните мазнини за готвене? Снимка: istock

Кои са най-полезните мазнини за готвене? Снимка: istock

Мазнините и маслата, с които готвите оказват влияние върху здравето ви. Някои от най-използваните олиа за готвене, като рафинираното слънчогледово олио например са сред не особено полезните за организма мазнини. При термична обработка и дълбоко пържене тези мазнини имат не особено здравословно влияние върху сърдечносъдовата система, холестерола, метаболизма. 

За да превърнете всяко ястие, което готвите в един истински здравословен подарък за организма си, вижте кои са полезните мазнини, които трябва да използвате в кухнята си. 

1.   Сусамово олио. 

Сусамовото олио е широко използвано в азиатската кухня. Добива се от студено пресоване на сусамови семена. Природно богато е на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения. Търпи висока термична обработка до 210 градуса, което го прави прекрасно за готвене. 

2.   Масло от гроздови семена. 

Маслото от гроздови семена е преди всичко подходящо за студена консумация, за подправяне на дресинги, салати, предястия. Но то може да се използва успешно и за готвене, тъй като има висока точка на кипене. Може да се използва за готвене до температура от около 220 градуса, което е напълно достатъчно за готвене и пържене. Маслото от гроздови семена е богато на противовъзпалителни елементи, полезни за сърдечносъдовата система и контрола на инсулина и кръвната захар. Богато е на полиненаситени мастни киселини. 

Свързани статии

3.   Фъстъчено олио. 

Фъстъченото олио е изключително полезна мазнина за готвене. Има прекрасен вкус, мекота и висока точка на кипене. Може да се използва до температура от 220 до 230 градуса. Съдържа високоолеинова киселина, антиоксиданти и противовъзпалителни агенти, които го правят изключително полезно за сърдечносъдовата, нервната и имунната система. 

4.   Червено палмово масло. 

Червеното палмово масло е високо ценено заради наличието си на каротиноиди или витамин А. То е богат източник и на витамин Е. Има добри топлоустойчиви свойства, което го прави чудесно за готвене при температури от 210-220 градуса. 

5.   Кокосово олио. 

Кокосовото олио е много полезна мазнина за готвене. То е богато на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които имат позитивен ефект върху кръвното налягане, холестерола, сърдечносъдовата и нервната система. Важно е и за добър имунитет. Може да се готви успешно с него до високи температури от порядъка на 220-230 градуса. 

Свързани статии

6.   Гхи. 

Пречистеното масло гхи е още една здравословна мазнина, подходяща за готвене. То търпи висока термична обработка, което го прави подходящо за печене и пържене. То е един от първенците по висока точка на кипене – 250 градуса. Гхи е много полезно за хора, страдащи от лактозна непоносимост. Съдържа здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини, полезни за сърдечносъдовата система. 

7.   Рапично олио. 

Рапичното олио е полезно за контрол на холестерола. То съдържа омега-6 и омега-3 мастни киселини. Търпи термична обработка до 230-240 градуса. Препоръчително е да избирате студено пресовани варианти на рапичното олио, които са сред най-здравословните. 

8.   Масло от авокадо. 

Маслото от авокадо съдържа полезни за сърдечносъдовата система мастни киселини. Има висока точка на кипене – рекордните 270 градуса. Това го прави подходящо за всякакъв тип готвене. Има противовъзпалителни качества, полезно е за имунната и нервната система. 

9.   Зехтин. 

Добрият стар зехтин неминуемо влиза в тази класация. Изключително полезен заради наличието на мастни киселини, зехтинът има положително влияние против диабет, контролира кръвната захар и холестерола, кръвното налягане, оказва здравословен ефект върху сърдечносъдовата, нервната система, кожата, косата. Има висока точка на кипене около 240 градуса, което го прави подходящ за всякакъв тип готвене. Студено пресованият зехтин е и сред най-вкусните и полезни средства да подправите пресните си ястия без термична обработка. 

Свързани статии

10.   Високоолеиново слънчогледово масло. 

Високоолеиновото слънчогледово масло е здравословна алтернатива на стандартното рафинирано слънчогледово олио. Има висока точка на кипене. Богато е на мастни киселини. Подходящо е за печене, пържене и студено подправяне на салати, дресинги, предястия. Не съдържа трансмазнини и холестерол. Богато е на витамини и съдържа омега-9 мастни киселини важни за сърдечносъдовата система.  

Коментирай