Кои са най-полезните мазнини за готвене? Снимка: istock
Мазнините и маслата, с които готвите оказват влияние върху здравето ви. Някои от най-използваните олиа за готвене, като рафинираното слънчогледово олио например са сред не особено полезните за организма мазнини. При термична обработка и дълбоко пържене тези мазнини имат не особено здравословно влияние върху сърдечносъдовата система, холестерола, метаболизма.
За да превърнете всяко ястие, което готвите в един истински здравословен подарък за организма си, вижте кои са полезните мазнини, които трябва да използвате в кухнята си.
1. Сусамово олио.
Сусамовото олио е широко използвано в азиатската кухня. Добива се от студено пресоване на сусамови семена. Природно богато е на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения. Търпи висока термична обработка до 210 градуса, което го прави прекрасно за готвене.
2. Масло от гроздови семена.
Маслото от гроздови семена е преди всичко подходящо за студена консумация, за подправяне на дресинги, салати, предястия. Но то може да се използва успешно и за готвене, тъй като има висока точка на кипене. Може да се използва за готвене до температура от около 220 градуса, което е напълно достатъчно за готвене и пържене. Маслото от гроздови семена е богато на противовъзпалителни елементи, полезни за сърдечносъдовата система и контрола на инсулина и кръвната захар. Богато е на полиненаситени мастни киселини.
3. Фъстъчено олио.
Фъстъченото олио е изключително полезна мазнина за готвене. Има прекрасен вкус, мекота и висока точка на кипене. Може да се използва до температура от 220 до 230 градуса. Съдържа високоолеинова киселина, антиоксиданти и противовъзпалителни агенти, които го правят изключително полезно за сърдечносъдовата, нервната и имунната система.
4. Червено палмово масло.
Червеното палмово масло е високо ценено заради наличието си на каротиноиди или витамин А. То е богат източник и на витамин Е. Има добри топлоустойчиви свойства, което го прави чудесно за готвене при температури от 210-220 градуса.
5. Кокосово олио.
Кокосовото олио е много полезна мазнина за готвене. То е богато на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които имат позитивен ефект върху кръвното налягане, холестерола, сърдечносъдовата и нервната система. Важно е и за добър имунитет. Може да се готви успешно с него до високи температури от порядъка на 220-230 градуса.
6. Гхи.
Пречистеното масло гхи е още една здравословна мазнина, подходяща за готвене. То търпи висока термична обработка, което го прави подходящо за печене и пържене. То е един от първенците по висока точка на кипене – 250 градуса. Гхи е много полезно за хора, страдащи от лактозна непоносимост. Съдържа здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини, полезни за сърдечносъдовата система.
7. Рапично олио.
Рапичното олио е полезно за контрол на холестерола. То съдържа омега-6 и омега-3 мастни киселини. Търпи термична обработка до 230-240 градуса. Препоръчително е да избирате студено пресовани варианти на рапичното олио, които са сред най-здравословните.
8. Масло от авокадо.
Маслото от авокадо съдържа полезни за сърдечносъдовата система мастни киселини. Има висока точка на кипене – рекордните 270 градуса. Това го прави подходящо за всякакъв тип готвене. Има противовъзпалителни качества, полезно е за имунната и нервната система.
9. Зехтин.
Добрият стар зехтин неминуемо влиза в тази класация. Изключително полезен заради наличието на мастни киселини, зехтинът има положително влияние против диабет, контролира кръвната захар и холестерола, кръвното налягане, оказва здравословен ефект върху сърдечносъдовата, нервната система, кожата, косата. Има висока точка на кипене около 240 градуса, което го прави подходящ за всякакъв тип готвене. Студено пресованият зехтин е и сред най-вкусните и полезни средства да подправите пресните си ястия без термична обработка.
10. Високоолеиново слънчогледово масло.
Високоолеиновото слънчогледово масло е здравословна алтернатива на стандартното рафинирано слънчогледово олио. Има висока точка на кипене. Богато е на мастни киселини. Подходящо е за печене, пържене и студено подправяне на салати, дресинги, предястия. Не съдържа трансмазнини и холестерол. Богато е на витамини и съдържа омега-9 мастни киселини важни за сърдечносъдовата система.