Когато приготвяме храната си вкъщи се стараем да измиваме добре всички продукти с цел предпазване от бактерии и инфекции. Обилно под течаща вода измиваме плодовете, зеленчуците, месото, дори яйцата, за да предотвратим заразяване със салмонела. 

Старателните домакини биха се изненадали, че все пак някои хранителни продукти не се нуждаят от измиване преди готвене. Нещо повече – измиването може да влоши качеството им и да увеличи риска от заразяване с бактерии. 

Храни, които помагат да забременеете

Как се случва това и кои са храните, които не се нуждаят от измиване преди готвене?

Пилешко и риба

Миете ли пилешкото и рибата преди да ги пъхнете във фурната? Ако го правите, недейте. Дори да смятате, че така ще отмиете бактериите от месото, това няма да се случи. Дори рискът от разпространяване на зарази и патогени по мивката и кухнята ви се увеличава. Единственото, което премахва бактериите от месото е самата термична обработка. 

Червено месо

Освен че не премахвате бактериите от месото чрез миенето, вие увеличавате риска те да попаднат по други повърхности. Също така добавяте вода в месото, когато го миете като по този начин създавате допълнителна влага при готвенето, което изменя вкуса и структурата на месото. 

Гъби

Подобно на месото, гъбите съдържат протеинови съединения, които развалят структурите си при съприкосновение с водата и термичната обработка. Освен това, когато „месото“ на гъбата се постави на огъня намокрено с вода, то се свива и разрушава. Гъбата спихва и консистенцията и вкусът ѝ губят своите качества. 

Ако все пак държите да миете гъбите преди готвене, уверете се, че са добре изсъхнали, преди да ги поставите на огъня. Иначе е достатъчно само да ги обелите. 

Още по темата

Най-вредните хранителни комбинации, които да избягвате

Яйца

Смятате, че измиването на яйцата отвън предпазва ястията ви от салмонела? Грешите. Бактерията живее както отвън, така и вътре в яйцето. Купувайте яйца от проверени източници. Четете добре етикетите и приготвяйте яйцата на висока температура. Това понижава риска от заразяване. 

Паста

Много хора изплакват пастата със студена вода, след като я сварят. Правят го, защото смятат, че така изплакват нишестето от нея и я правят по-полезна и предотвратяват полепването след изстиване. 

Изплакването на пастата е голяма грешка, защото ако искате да опитате от истинския италиански вкус, той ще бъде развален от водата. Това се случва именно заради отмиването на нишестето, което придава специфичният вкус на пастата. Освен това отстраняването му прави по-трудно полепването на сосовете по пастата, а това също изменя вкуса.