Меню

Защо някои варени яйца се белят по-лесно от други?

30 октомври 2019 | 09:33 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Защо някои варени яйца се белят по-лесно от други?

Приготвяне

Вероятно повечето от вас са забелязали, че някои твърдо сварени яйца се белят по-лесно от други. Ужасно досадно е, когато яйчената черупка се цепи на малки парченца, залепнала е плътно за ципата отвътре и заедно с нея се отлепя и част от белтъка на яйцето.

4 ползи от консумацията на яйца по време на бременност

Оказва се, че това се случва най-често с пресните яйца. Следващия път, когато се нацупите, че яйцето ви не се бели лесно си спомнете, че всъщност това означава, че консумирате твърдо сварено яйце на не повече от седмица.

Защо има разлика в трудността на белене на черупката на яйцето?

В пресните яйца белтъкът се придържа по-плътно към вътрешната мембрана на черупката поради по-слабо киселинната среда на яйцето.

Какво се случва, когато ядете по 2 яйца на ден?

След като защитната обвивка на яйчената черупка бавно започне да се „износва“, яйцето става поресто, абсорбира повече въздух и отделя част от заключения в него въглероден диоксид. Това прави белтъка по-киселинен, което от своя страна го кара да се придържа все по-слабо към вътрешната мембрана.

Яйченият белтък се свива леко с течение на стареенето на яйцето. Така въздушното пространство между черупката и вътрешната ципа става по-голямо, което кара твърдо сварените яйца да се белят по-лесно.

Ползите от пъдпъдъчите яйца

Ако държите на бързо и лесно белещи се яйца, избирайте такива на 7 до 10 дни. Те са абсолютно годни за консумация. Ако пък държите яйцата ви да са наистина максимално пресни, изберете такива на по-малко от седмица, но се примирете с трудното им обелване.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
П ( преди 4 години )
Яйцата лесно ще обелите ако веднага пресечете варенето след петнайстата минута под студена течаща вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар