Брюкселското зеле е миниатюрен сорт зеле, който има леко горчив вкус и по-твърда текстура. Заради натрапчивия вкус много хора не го харесват. А то заслужава специално място в храненето, защото е изключително полезно.

Защо да започнете да ядете повече брюкселско зеле?

Брюкселското зеле има наситен, леко горчив, пикантен и солен вкус, който може да се омекоти с правилните техники. За да поднесете вкусно брюкселско зеле на любимите си хора и те да го харесат, вижте как да го приготвите, за да не нагарча.

1. Изберете възможно най-пресните зелки.

Колкото по-старо е брюкселското зеле, толкова по-горчив вкус има. Изберете възможно най-пресните малки зелки, за да сте сигурни в успеха на ястието си.

2. Отстранете външните листа.

Горчивината на брюкселското зеле идва до голяма степен от външните листа, оформящи най-горния слой. Премахнете ги, за да намалите горчивия вкус. Те и без това често са завехнали.

Полезни рецепти с брюкселско зеле

3. Бланширайте в солена вода.

Бланширането в подсолена вода ще направи брюкселското зеле не само по-малко горчиво, но и по-меко. С тази техника ще намалите времето за готвене. Ако готвите брюкселското зеле в комбинация с други продукти, то може да остане сурово, докато останалите компоненти вече са готови. С бланширането скъсявате този процес и правите готвенето на брюкселско зеле по-лесно, вкусно и бързо.

4. Гответе на по-висока температура.

Ако печете брюкселското зеле на по-високи градуси, това ще карамелизира въглехидратите и естествените захари в тях, като ще ги направи по-сладки.

5. Добавете киселини, мазнини или пикантни подправки.

За да намалите горчивината на брюкселското зеле, добавете някои вкусни съставки. Пикантните вкусове потискат горчивия вкус. Мазнините и киселините също имат подобен ефект. Ако добавите киселинност, сладост, пикантност или мазнини към ястието, брюкселското зеле спира да нагарча.

Още по темата

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

6. Добавете сладост.

В някои рецепти с брюкселско зеле се включват мед, кафява захар, тъмна тръстикова захар. Това не е случайно. Карамелизирането на този сорт зеле подобрява значително вкуса му и го прави меко и нежно.

7. Избягвайте да варите брюкселското зеле прекалено дълго.

Бланширането в солена вода се прави за няколко секунди до 1-2 минути. Дълготрайното варене обаче е различно. То усилва естествените вкусове на брюкселското зеле, което може да го направи още по-горчиво. Затова избягвайте да го варите.

Видове брашно без глутен и как да ги използвате