Меню

Празнична баклава с шамфъстък

30 декември 2020 | 19:00 | Илияна Николова
4 от 8 гласа
Добави в любими
300 г шамфъстък
120 г захар
кората от 1 лимон
200 г масло 
1 пакет фини кори за баница
За сиропа:
500 г захар
350 мл вода
настъргана кора от 1 лимон и сока от него
90 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Шамфъстъкът се смила в блендер, докато се получат фини стружки. Към него се добавя захарта и също така ситно настърганата кора от лимона. Сместа отново се разбърква.

Маслото се разтапя. Корите за баница се нарязват на две половини. Намазнява се тавичка за печене. На дъното се постилат половината кори. Намазват се с масло, поръсват се с ядките със захар. След това се редуват кори и ядки, докато свършат.

Отгоре баклавата се поръсва с ядки. Разрязва се на малки ромбоиди. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 40 минути.

За сиропа:

Смесете захарта с настърганата кора от лимон. Залейте с водата. Варете на тих огън за около 8 минути. Оставете сиропа настрана, за да се охлади. Залейте горещата баклава с охладения сироп и оставете да престои за една нощ преди сервиране.

Още вкусни рецепти вижте на страницата ни във Фейсбук „Ръкохватки – лесни рецепти“

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 4 години )
Здравейте, На стайна температура ли да оставя баклавата да престои накрая?Благодаря!От редакцията:След като се залее с горещия сироп се оставя да се охлади на стайна температура, а след това се охлажда в хладилник за през нощта или 24 часа, за да се напои добре. Някои дори са на мнение да стои в хладилника до 3 дни, за да се сиропира и омекне още по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар