Меню

Сочни зелеви сарми с кайма и ориз

25 декември 2022 | 08:22 | Илияна Николова
5 от 18 гласа
Добави в любими
1 кисела зелка
1 глава лук, нарязана
1 морков
400 г говежда кайма
1/3 чаша ориз
3-4 супени лъжици доматено пюре
3-4 супени лъжици соев сос
олио
сол на вкус
меланж от подправки на вкус – черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица
дафинов лист
2-3 стръка пресен магданоз
кубче телешки бульон
180 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Листата на зелката се отделят внимателно. Нарежете лука и моркова на ситно. Каймата се омесва с малко вода и подправките. Загрейте олиото в тиган. Запържете лука и морковите заедно с каймата. Добавете кубчето бульон, пюрето и соевия сос. Разбърквайте непрекъснато. Измийте ориза и го добавете към зеленчуците да се запържи. Отстранете го след няколко минути.

Увийте плънката в сармите. Подредете ги в дълбок съд като на финала ги затиснете с чиния. Залейте ги с подсолена вода колкото да залее изцяло сармите. Варете на слаб огън до готовност или около 60 минути.

Още вкусни рецепти вижте на страницата ни във Фейсбук „Ръкохватки – лесни рецепти“

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай