Цветя

Защо жълтеят листата на бенджамина?

19.11.2011г. / 20 08ч.
Вергиния Генова
Защо жълтеят листата на бенджамина?

Защо жълтеят листата на бенджамина? Някои наши читателки си задават този въпрос. Наскоро и аз се ужасих когато видях, че листата на огромния ми бенджамин започват да жълтеят и падат с шепи. Като при косопад?
Почудих се дали е нормално?
Според старите цветари пожълтяването на листата е признак за неправилно поливане – засушаване на растението или преполиване. Крайностите са вредни.
Трябва да проверяваме най-горния слой почва, ако е изсъхнал, само тогава да добавяме вода. Зимните месеци се полива по-рядко и по по малко.
В моя случай предполагам, че и температурните разлики дават своето отражение, защото ту е по-топло в стаята, ту по-студено, а знаем, че за бенджамина е важно да няма големи температурни разлики и да има постоянна влажност на въздуха.
Все пак бенджаминът си е доста кичесто дърво и се надявам да се справи с малките несгоди на зимата и да има достатъчно зеленина, за да получи и той своите коледни украси и да допринесе за коледното настроение у дома.
Да си имаш бенджамин е голямо богатство и красота. Единственият проблем, който лично аз виждам е, че растат много бързо на височина и докато се усетиш стигнали тавана. Ако имаш два три бенджамина и още няколко филодендрона като мен, огромната ти стая започва да се смалява.

Пожелавам на всички любители на този вид фикус да му се радват и да споделят тънкостите при отглеждането му, за да можем да се наслаждаваме на приказната му компания по-дълго време.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анелия ( преди 11 години )
Зимата мисля, че е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Верджи ( преди 11 години )
Срязваш го :) и после имаш още три, които се чудиш какво да правиш :) и ако няма на кой да ги подариш ставаш истинска джунгла. Аз на тоя принцип разсадих трилистник и сега имам 9 саксии :) ако някой иска и ще се грижи за него за Коледа подарявам:)Ама някои хора ги е страх от саксиите - все едно хамстери им подаряваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мариана ( преди 11 години )
Всъщност, с филодендрона няма проблем когато порастне, защото просто го срязваш някъде и растението за месец-два израства наново - младо и свежо. Ето това с Бенджамина не може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота