Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... всеки език има уникален отпечатък?

Непознати факти за езика

23.07.2015г. / 12 26ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Езикът е много странен орган. Знаем, че е мускул, но знаем ли, че този мускул не може да стои мирно нито за миг.

Ако не вярвате – погледнете се в огледалото. Изплезете език и се опитайте да го задържите в пълно спокойствие. Невъзможно е, нали?

Ще ви разкажем още няколко изключителни и неизвестни факта за човешкия език.

Знаете ли, че езикът е единственият мускул в човешкото тяло, който работи без никаква подкрепа от страна на скелета? Да! Той не е прикачен към нито една твърда част от тялото.

Езикът не е единственото място в тялото, където се намират вкусовите папили. Рецепторите за вкус могат да бъдат открити още по вътрешната страна на бузите, устните, на горното небце и дори под езика.

Всеки човек има свой уникален отпечатък на езика, досущ като пръстовите отпечатъци, които са неповторими за всеки човек.

Езикът е най-силният мускул в човешкото тяло. Едновременно с това той е и най-чувствителният.

По отношение на гъвкавостта езикът бие всеки друг мускул в човешкото тяло.

Свързани статии

Цветът на езика може да подскаже много неща за нашето здраве. Ако цветът е розов – вие сте в добро здраве. Ако е бял – имате гъбична инфекция. Ако е жълт – имате проблем със стомаха или имате треска в момента.

Жените имат по-къси езици от мъжете.

Един от най-интересните факти за езика е, че ако не го почиствате редовно, получавате лош дъх. Това се случва, защото в устата има над 600 вида бактерии. В една капка слюнка има над 1 млн. от тези бактерии. Целият език е постоянно влажен, тоест напоен с тези бактерии.

Представете си колко от тях присъстват по повърхността на езика!

Коментирай
Свободно време